Het verduurzamen van de zorgsector: de rol van subsidies

Een recent artikel onthulde dat een IC-patiënt in het Erasmus MC dagelijks verantwoordelijk is voor een afvalberg van zeventien kilo. De zorgsector is verantwoordelijk voor 7 procent van de Nederlandse CO2 uitstoot. De sector staat dus voor een grote uitdaging om te verduurzamen. Vooral het gebruik van veel wegwerpproducten zorgt voor vervuiling. Het welzijn van de patiënt staat natuurlijk voorop in de zorgsector. Echter leidt de huidige werkwijze tot forse milieukosten die op den duur zorgen voor een ongezondere leefomgeving. Hoe kunnen zorginstellingen zowel de beste zorg leveren als hun ecologische voetafdruk verkleinen?

Subsidies voor het verduurzamen van de zorgsector

Het antwoord ligt deels in subsidies. Met behulp van deze financiële impulsen kunnen zorginstellingen innoveren én duurzamere praktijken ontwikkelen. Nicole Hunfeld, die inmiddels coördinator is van de Green Teams binnen het Erasmus MC, heeft zes miljoen euro aan subsidie verkregen om duurzame oplossingen voor de zorgsector te ontwikkelen. Niet alleen grote zorginstellingen hebben de mogelijkheid om te vergroenen. Iedereen met een vernieuwend idee om de zorgsector te verduurzamen kan namelijk een subsidie aanvragen ter ondersteuning van hun initiatief. Het is wel essentieel dat aanvragers voldoen aan de specifieke richtlijnen die elk subsidiefonds stelt. Hoewel veel subsidies en fondsen primair gericht zijn op non-profit organisaties en vaak een ANBI-status vereisen, zijn er fondsen die een breder scala aan aanvragers verwelkomen. Dit kan variëren van individuen, onderwijsinstellingen en overheidsorganisaties, tot startups en in sommige gevallen zelfs commerciële bedrijven. Er liggen dus genoeg kansen om een bijdrage te leveren aan een duurzamere gezondheidszorg. We inspireren je graag met de volgende voorbeelden:

Duurzame jas vervangt wegwerp exemplaar

Een aantal Amsterdamse zorginstellingen zet in op het gebruik van beschermende ziekenhuiskleding die herbruikbaar is. Hierdoor kunnen de zorginstellingen voorkomen dat tienduizenden wegwerpjassen worden verbruikt per jaar. De jassen zijn inmiddels een half jaar in gebruik en de zorgverleners zijn enthousiast over deze innovatie. Zulke innovaties binnen de zorgsector zijn essentieel om de milieubelasting van de gezondheidszorg te verminderen. De duurzame jas is gemaakt van waterafstotende katoen. Terwijl traditionele medische wegwerpjassen leiden tot enorme hoeveelheden afval, biedt deze vernieuwde jas een milieuvriendelijk alternatief dat zowel herbruikbaar als functioneel is. Bovendien biedt katoen als materiaal niet alleen comfort, maar kan het ook efficiënt worden gerecycled.

Doe inspiratie op voor jouw organisatie!

Veel zorginstellingen zijn al bezig met het verduurzamen van de gezondheidszorg. Wil jouw organisatie ook bijdragen aan een duurzamere zorgsector? Doe dan inspiratie op bij het initiatievenplatform van de Groene Zorg Alliantie. Deze organisatie zet zich in voor een groenere gezondheidszorg. Op hun platform delen ze groene initiatieven in de gezondheidszorg, zodat zorginstellingen inspiratie op kunnen doen om hun organisatie te verduurzamen. Dit platform is de plek om inspiratie op te doen voor jouw volgende project.

Vind de juiste subsidie voor jouw project

Heb je inspiratie opgedaan om jouw zorginstelling te verduurzamen? Dan is de volgende stap om een passende subsidie te vinden voor jouw project. Onze database bevat meer dan 1.000 subsidies in Zorg en Welzijn sector. Benieuwd geworden? Neem een kijkje in onze database en start jouw volgende project!

Ontdek de database

Heb je al een abonnement? Log dan in.

Meld je aan voor de wekelijkse subsidieflits
 
dit veld niet invullen s.v.p.