Wereld Diabetes Dag: de oorsprong én een uitgelicht fonds

14 november is niet zomaar een dag. Voor miljoenen mensen wereldwijd staat deze dag in het teken van bewustwording van een van de meest uitdagende gezondheidsproblemen van onze tijd: diabetes. Wereld Diabetes Dag (WDD) is de grootste diabetesvoorlichtingscampagne ter wereld, aangezien deze speciale dag meer dan 1 miljard mensen in meer dan 160 landen bereikt. Maar wat is het verhaal achter deze dag en waarom is het zo belangrijk? In dit artikel bespreken we de oorsprong en het belang van World Diabetes Day. Ook lichten we een diabetes fonds voor onderzoek voor je uit.

De oorsprong van World Diabetes Day

De oorsprong van WDD gaat terug naar 1991. Op die dag sloegen de International Diabetes Federation (IDF) en de Wereldgezondheidsorganisatie de handen ineen om de wereldwijde toename van diabetes tegen te gaan. De datum 14 november is gekozen ter ere van Sir Frederick Banting, die samen met Charles Best insuline ontdekte in 1922. De ontdekking van insuline was een medische doorbraak die talloze levens heeft gered. In 2006 bevestigde de Verenigde Naties het belang van deze dag waarmee World Diabetes Day officieel werd erkend.

Wat is Diabetes?

Diabetes is een chronische aandoening waarbij het lichaam niet in staat is om suiker, in de vorm van glucose, efficiënt te verwerken. Er bestaan twee types diabetes:

Type 1: Hierbij maakt het lichaam geen insuline aan. Het treft vooral kinderen en jongvolwassenen.
Type 2: Hierbij maakt het lichaam niet genoeg insuline aan, of het lichaam kan de insuline niet goed gebruiken. Dit type komt vaker voor bij volwassenen, maar kan ook bij jongeren voorkomen, vooral in groepen met een verhoogd risico zoals mensen met overgewicht.

Het is essentieel om bewustzijn te creëren over de risico’s van diabetes, de preventie en het belang van toegang tot zorg. World Diabetes Day speelt een cruciale rol in deze wereldwijde inspanning.

Toegang tot diabeteszorg

Het thema van Wereld Diabetes Dag is toegang tot diabeteszorg. Miljoenen mensen wereldwijd hebben namelijk geen toegang tot de zorg die ze nodig hebben om hun diabetes onder controle te houden. Terwijl voortdurende zorg en ondersteuning essentieel zijn voor mensen met diabetes om hun ziekte effectief te beheersen. Vandaar dat het van belang is dat medicijnen, technologieën en ondersteuning overal toegankelijk zijn voor alle patiënten die dit nodig hebben.

Dit jaar focust de campagne specifiek op bewustwording van de risico’s die kunnen leiden tot de ontwikkeling van diabetes type 2. Wanneer mensen zich bewust zijn van de gezondheidsrisico’s kan dit leiden tot gedragsaanpassingen. Ook benadrukt de campagne de impact van diabetes gerelateerde complicaties voor patiënten. Daarom is toegang tot de juiste informatie en zorg essentieel voor een tijdige behandeling van de ziekte.

Diabetes fonds voor wetenschappelijk onderzoek

Het onvermoeibare werk van diegenen die zich inzetten voor de bestrijding van diabetes verdient niet alleen erkenning, maar ook concrete steun. Gelukkig zijn er fondsen voor diabetes beschikbaar om deze toegewijde professionals en organisaties financieel te ondersteunen in hun missie. We lichten zo’n fonds voor je uit:

Check Zorg Subsidies

JDRF – Wetenschappelijk onderzoek naar diabetes type 1

JDRF biedt financiering voor wetenschappelijk onderzoek specifiek gericht op diabetes type 1, met als doel een wereld zonder type 1 diabetes te realiseren.

Budget: geen vaststaand bedrag
Deadline: verschilt per project
Log in en bekijk regeling >>

Ontdek 1.000 fondsen en subsidies

Wil je meer fondsen en subsidies ontdekken voor wetenschappelijk onderzoek? Bekijk dan onze ZorgSubsidieKalender database. In deze database vind je allerlei subsidies op het gebied van Zorg & Welzijn op lokaal, regionaal, nationaal én internationaal niveau. Zo ben je altijd op de hoogte van de subsidiemogelijkheden voor jouw project.

Bekijk het abonnement!

Meld je aan voor de wekelijkse subsidieflits
 
dit veld niet invullen s.v.p.