Gratis checklist! Stuur deze bijlagen altijd mee

Subsidie aanvragen, het klopt wat ze zeggen…

…het venijn zit vaak in de staart. Je hebt hard gewerkt aan je projectplan, je projectbegroting is op orde, de doelgroep is betrokken en intern staan alle neuzen dezelfde kant op. Heb je écht aan alles gedacht? Zijn alle bijlagen bijgevoegd? Vaak kom je toch nog tot vervelende ontdekkingen zodra je je aanvraag voor een fonds of subsidie online wil indienen.

Subsidie aanvragen? Zo voorkom je last-minute stress!

Herken je dit? Je bent bezig met je subsidie aanvraag. Je hebt alles netjes ingevuld. Dan, op de allerlaatste pagina, vlak voordat je digitaal gaat ondertekenen, staat een lijstje met bijlagen die je moet uploaden.

Ai, je hebt nog enkele dagen (of uren!) om je aanvraag in te dienen. Ze verplichten je om vele bijlagen te uploaden en zonder die bijlagen kun je zelfs niet eens je projectplan indienen. Oepsie, wat nu? ZorgSubsidieKalender helpt je verder en hieronder lees je hoe je die last-minute stress voorkomt!

Waarom moet je al die bijlagen verplicht aanleveren?

Waarom moet je allerlei bijlagen meesturen die ogenschijnlijk niets met je projectaanvraag te maken hebben? Dit is de reden: geldgevers willen niet alleen je projectplan en begroting inhoudelijk beoordelen. Ze willen ook alles weten van jou en je organisatie, voordat ze jou het geld toevertrouwen. Om een goede indruk te krijgen willen ze diverse formele stukken zien. Deze vertellen hen iets over je activiteiten, doelgroepen, financiële stabiliteit en jullie reputatie. Ze willen dus zelf kunnen vaststellen dat jullie echt het geld nodig hebben. Ook willen ze bewijs zien dat jullie goed in staat zijn om projecten uit te voeren volgens de gestelde voorwaarden.

Lever de bijlagen altijd aan in de vorm die zij eisen

Dus of je nu een subsidie voor een zorgproject gaat aanvragen bij een gemeente of bij een vermogensfonds, de geldgevers zullen altijd om de bijlagen vragen. En je bent ook nog verplicht om die bijlagen aan te leveren in de vorm die zij eisen. Bijvoorbeeld als PDF-document, in Word of misschien in drievoud geprint op papier. Dit vind je misschien onzinnige regeltjes en bureaucratie, maar weet, zij hebben hun eigen werkwijze waar jij je aan moet houden. Doe je dit niet, dan nemen zij je projectaanvraag zelfs niet in behandeling!

Tip: laat je niet verrassen en maak er een apart project van!

Stel je voor, jouw organisatie wil fondsen gaan aanvragen voor kinderen of een subsidie voor een dagbesteding en je weet nog niet precies waar je je aanvraag gaat indienen. Hoe bereid je je goed voor?

Het is dan handig om alvast wat voorwerk te doen en van alle denkbare bijlagen een voorbeeld op de ‘digitale plank’ te hebben. Deze bijlagen tover je dan tevoorschijn op het moment dat je hem nodig hebt bij het aanvragen van de subsidie.

Subsidie aanvragen? Actualiseer je bijlagen regelmatig!

En, ook belangrijk om te weten, bepaalde bijlagen mogen niet ouder zijn dan enkele weken of maanden. Denk aan de kopie van het bankafschrift of het uittreksel van de Kamer van Koophandel. En dit uittreksel moet ook de actuele namen van de bestuurders bevatten. Het is dus zaak om je bijlagen regelmatig op actualiteit te controleren en korte lijntjes te houden met de mensen in de organisatie waar je deze actuele stukken kunt opvragen. Denk bijvoorbeeld aan het directiesecretariaat of de accountant.

Dit zijn de 10 veel gevraagde bijlagen

Een projectplan, begroting en een dekkingsplan moet je sowieso altijd opstellen. Maar daarnaast vragen ze dus nog vele andere stukken van je.

Wij helpen je graag op weg bij je subsidie- en fondsenwerving, daarom zie je hieronder de 10 meest gevraagde bijlagen op een rij.
Download hier gratis de volledige checklist inclusief een toelichting voor je eigen projectplan.

  1. Statuten van je stichting of vereniging
  2. Uittreksel van de Kamer van Koophandel
  3. Rekeningnummer en /of kopie van een recent rekeningafschrift
  4. Jaarplan van je organisatie
  5. Jaarverslag van het afgelopen jaar
  6. Jaarbegroting & jaarrekening
  7. Beschikking ANBI-status
  8. Lijst van referenties
  9. Project- of activiteitenplan
  10. Bijlage ‘Over ons’

En hier kunnen geldgevers ook nog naar vragen

  • Beschrijvingen van eerder uitgevoerde projecten en de resultaten daarvan
  • Welke projecten momenteel lopen en welke subsidies en fondsen je al hebt ontvangen
  • Een aanbiedingsbrief, inclusief motivatie bij je aanvraag
  • Een risico-analyse bij je project
  • Een organigram van je organisatie
  • De verdeling van taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden binnen het bestuur
  • Bewijs dat je organisatie voldoet aan de WBTR (Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen)

Hoe ga ik te werk, ben ik verplicht om altijd al deze bijlagen mee te sturen?

Nee, op de lijst hierboven zie je de meest gevraagde bijlagen zoals de subsidies en fondsen vermelden in onze ZorgSubsidieKalender database. Het varieert dus per projectaanvraag welke bijlagen vereist zijn.

Klanten van onze ZorgSubsidieKalender database zien per regeling wat de belangrijkste criteria zijn en wie kan aanvragen. Ook vind je via een directe link altijd meer detailinformatie bij de betreffende geldgever.

Wil jij leren om zelfstandig subsidies en fondsen te werven?

Wij bieden een trainingsprogramma ‘Word een Pro in Subsidie- en Fondsenwerving’ aan. Je leert alles over subsidies en fondsenwerven, met een uitgebreide trainingsmap als naslagwerk. Na afloop krijg je 12 maanden toegang tot alle online video’s, opgenomen vraag & antwoordsessies en 15 downloads met checklists en formats. Het schrijven van een projectaanvraag wordt zo een eenvoudige invuloefening!

Meld je aan voor de wekelijkse subsidieflits
 
dit veld niet invullen s.v.p.