Wat is subsidie?

Ben je op zoek naar geld voor bijzondere doelgroepen of innovaties? De ZorgSubsidieKalender wijst je de weg! Subsidies kunnen je helpen om je droomproject te realiseren. Maar wat is een subsidie? Waar vind je ze? En hoe kun je aanvragen? Hieronder lees je het antwoord op deze vragen.

Wat is een subsidie?

Een subsidie is een financiële bijdrage die je kunt krijgen van een overheids- of een particuliere organisatie. Deze organisaties geven geld aan bepaalde doelgroepen of projecten. Zij doen dit omdat zij groepen mensen willen helpen, bepaalde problemen willen oplossen of innovaties willen stimuleren.

Wikipedia definieert het begrip subsidie als volgt:

Subsidie (van het Latijn: subsidium: ondersteuning, hulp, bijstand) is een tijdelijke bijdrage van de overheid of een niet-commerciële organisatie ten behoeve van het starten van een activiteit waarvan het economische belang niet direct voor de hand ligt.

Je kunt dus geld aanvragen voor activiteiten of projecten die zonder geld van buitenaf misschien niet kunnen starten.

Waar vind ik subsidies?

Het internet is waarschijnlijk de eerste plek waar je zoekt. Met de juiste zoekwoorden zal je zeker enkele subsidies en fondsen kunnen vinden.

Maar als je niet oppast, verdwaal je al snel in een woud aan regelingen. Wanneer je denkt een goede regeling gevonden te hebben, moet je ook nog eens veel lezen om erachter te komen of dit echt de juiste regeling is voor jou project. Het zoeken naar de juiste subsidie voor jouw specifieke project of doelgroep kan dus een tijdrovende bezigheid zijn. Alleen al in Nederland zijn er ca. 10.000 vermogensfondsen met allemaal verschillende doelstellingen.

Daarnaast werken veel subsidieverstrekkers met deadlines, dat betekent dat je aanvraag vóór een bepaalde datum ingediend moet zijn. Vaak heb je ook nog eens best wat tijd nodig om je aanvraag goed op te stellen. Het is dus belangrijk om tijdig op de hoogte te zijn van nieuwe regelingen en geen deadlines te missen.

Ben je regelmatig op zoek naar subsidies en fondsen? Dan kun je veel tijd besparen door je te abonneren op een subsidie- en fondsendatabase. Je bent dan altijd actueel geïnformeerd over de nieuwste deadlines. Je kunt dan tijdig beginnen met het schrijven van je plan. En de kosten van zo’n abonnement verdien je al snel terug met één succesvolle aanvraag. Daarnaast bespaar je veel tijd omdat je niet meer zelf op internet hoeft te zoeken en alle, vaak lange, regelingsteksten door hoeft te nemen.

Benieuwd naar onze database met ruim 1.000 subsidies en fondsen?

Vraag een gratis proefabonnement aan

Bij wie kan ik aanvragen?

Er zijn verschillende organisaties waar je geld kunt aanvragen voor jouw project of activiteit. Vaak zijn het overheden zoals een ministerie, gemeente of provincie. Maar daarnaast zijn er ook vermogensfondsen. Dit zijn particuliere stichtingen die geld geven aan projecten voor specifieke doelgroepen of organisaties. Denk bijvoorbeeld aan projecten voor zwerfjongeren of projecten om de sociale cohesie in wijken te verbeteren. Waarschijnlijk ken je wel het Oranjefonds en de Stichting Vriendenloterij? Dat zijn voorbeelden van vermogensfondsen.

Deze overheden en vermogensfondsen geven geld omdat zij bepaalde doelen willen bereiken of ontwikkelingen willen stimuleren. Zij zien het belang van bepaalde projecten en activiteiten.

Hoe kan ik subsidie aanvragen voor mijn project?

Als je een aanvraag voor geld wil indienen, dan moet je vaak een (online) formulier invullen of een projectplan schrijven. Maar ook moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen. Een veelvoorkomende eis is dat je de subsidie aanvraagt vanuit een rechtspersoon. Daarnaast moeten je project en je doelgroep passen bij de doelstelling van de betreffende subsidieverstrekker.

Het is dus heel belangrijk om je goed te verdiepen in de subsidieverstrekker. Welke eisen stellen ze? En aan welke doelen geven ze geld?

Subsidieverstrekkers krijgen dagelijks projectaanvragen binnen. Dat betekent dat jouw projectaanvraag moet concurreren met veel andere plannen. Zorg dus dat je je aanvraag altijd volledig invult en dat je heel nauwkeurig beschrijft wat het resultaat is van je project.

Heb je nog geen ervaring met subsidies en fondsen aanvragen? Begin dan eerst met het aanvragen van een klein bedrag, die aanvragen zijn vaak minder ingewikkeld.

Wil jij het subsidie- en fondsenwerven zelf leren? 

Bekijk dan hier ons trainingsprogramma

Meld je aan voor de wekelijkse subsidieflits
 
dit veld niet invullen s.v.p.