Wat is subsidie?

Op zoek naar geld voor bijzondere doelgroepen of innovaties? ZorgSubsidieKalender wijst je de weg!

Subsidies kunnen je helpen om je gedroomde projecten te realiseren maar wat is een subsidie, waar vind je ze en hoe kun je aanvragen?

Dit artikel geeft antwoord op al deze vragen.

Wat is een subsidie?

Een subsidie is een financiële bijdrage die je kunt krijgen van een overheids- of een particuliere organisatie. Deze organisaties geven geld aan bepaalde doelgroepen of projecten. Zij doen dit omdat zij groepen mensen willen helpen, bepaalde problemen willen oplossen of innovaties willen stimuleren.

Wikipedia definieert het begrip subsidie als volgt:

Subsidie (van het Latijn: subsidium: ondersteuning, hulp, bijstand) is een tijdelijke bijdrage van de overheid of een niet-commerciële organisatie ten behoeve van het starten van een activiteit waarvan het economische belang niet direct voor de hand ligt.

Verschillende activiteiten zijn zonder subsidie van de overheid niet mogelijk of worden onbetaalbaar voor gebruikers. Zo worden kunstuitingen zoals toneel,  muziek en musea gesubsidieerd, maar bijvoorbeeld ook het onderwijs en het openbaar vervoer ontvangen subsidie. Activiteiten van werkzoekenden om te re-integreren worden met behulp van Europese fondsen ondersteund.

Bron: Wikipedia

Je kunt dus geld aanvragen voor activtiteiten of projecten die zonder geld van buitenaf nooit zouden kunnen starten.

Waar vind ik subsidies?

Het internet is natuurlijk de eerste plek waar je gaat kijken en met de juiste zoekwoorden zul je ook wel enkele subsidies en fondsen kunnen vinden.

Maar als je niet uitkijkt verdwaal je al snel in het woud aan regelingen. Het zoeken naar de juiste subsidie voor jouw specifieke project of doelgroep kan dus een tijdrovende bezigheid zijn. Alleen al in Nederland zijn er ca. 10.000 vermogensfondsen met allemaal verschillende doelstellingen.

Daarnaast werken veel subsidieverstrekkers met deadlines en dat betekent dat je aanvraag vóór een bepaalde datum ingediend moet zijn. Het is dus belangrijk om niets te missen en tijdig op de hoogte te zijn van nieuwe deadlines.

Als je regelmatig op zoek bent naar subsidies en fondsen kun je veel tijd besparen door je te abonneren op een subsidie- en fondsen database. Je bent dan altijd actueel geïnformeerd over de nieuwste deadlines. Je kunt dan tijdig beginnen met het schrijven van je plan. En de kosten van zo’n abonnement verdien je al gauw terug met een succesvolle aanvraag. Daarnaast bespaar je heel veel tijd omdat je niet meer in het wilde weg op internet hoeft te zoeken.

Benieuwd naar onze database met ruim 1.000 subsidies en fondsen?

Vraag een gratis proefabonnement aan >>

Bij wie kan ik subsidie aanvragen?

Er zijn verschillende organisaties waar je geld kunt aanvragen voor jouw project of activiteit. Vaak zijn het overheden zoals een ministerie, gemeente of provincie. Maar daarnaast zijn er ook vermogensfondsen. Dit zijn particuliere stichtingen die geld geven aan projecten voor specifieke doelgroepen of organisaties. Denk bijvoorbeeld aan projecten voor zwerfjongeren of projecten om de sociale cohesie in wijken te verbeteren. Waarschijnlijk ken je wel het Oranjefonds en de Stichting Vriendenloterij? Dat zijn dus voorbeelden van vermogensfondsen.

Deze overheden en vermogensfondsen geven geld omdat zij bepaalde doelen willen bereiken of ontwikkelingen willen stimuleren. Ook zien zij het belang van zo’n activiteit of project.

Hoe kan ik subsidie aanvragen voor mijn project?

Als je een aanvraag wilt indienen dan moet je vaak een (online) formulier invullen of een projectplan schrijven. Maar ook moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen. Een veel voorkomende eis is, dat je de subsidie aanvraagt vanuit een stichting. Daarnaast moet je project en je doelgroep passen bij de doelstelling van de subsidieverstrekker waar je aanvraagt.

Het is dus heel belangrijk om je goed te verdiepen in de subsidieverstrekker, de eisen die zij stellen en de doelen waar aan zij geld willen geven.

Subsidieverstrekkers krijgen dagelijks veel projectaanvragen binnen, dat betekent dat jouw projectaanvraag moet concurreren met vele andere plannen. Zorg er dus altijd voor dat je je aanvraag compleet ingevult en dat je heel goed beschrijft wat het resultaat is van je project.

Heb je nog geen ervaring met subsidies aanvragen? Begin dan eens met het aanvragen van een klein bedrag, die aanvragen zijn vaak minder ingewikkeld.

Wil je zelf leren om subsidies en fondsen te werven? 

Bekijk ons trainingsprogramma >>