Fondsen aanvragen – hoe werkt dat?

Ben jij op zoek naar geld voor een (buurt)initiatief of non-profit? Je kunt daarvoor geld aanvragen bij vermogensfondsen. Maar hoe werkt fondsen aanvragen dan precies?

Ben je nieuw in de wereld van het fondsen aanvragen? Lees dan verder! Je ontdekt wat fondsen zijn, wie kan aanvragen, aan welke eisen je aanvraag moet voldoen en hoe je succesvol fondsen kunt aanvragen.

Wat is een (vermogens)fonds?

Een fonds is een organisatie die is opgezet door individuen, overheden, corporaties, of een non-profitorganisatie. Hun doel? Specifieke projecten, doelgroepen of initiatieven ondersteunen die een positieve verandering in de maatschappij teweegbrengen. Denk aan projecten op het gebied van zorg en welzijn tot onderwijs en van monumentenbeheer tot natuurbehoud en kunst. Bijzonder aan een vermogensfonds is dat het verstrekte geld een gift is. Het geld hoeft dus niet te worden terugbetaald zoals bij een lening.

Wie kan fondsen aanvragen?

Fondsen zijn er in soorten en maten en elk fonds richt zich op eigen thema’s doelgroepen en doelen. Daarnaast hanteren ze hun eigen aanvraagcriteria. De meest fondsen financieren alleen projecten van non-profitorganisaties. Een andere vereiste is dat jouw organisatie de ANBI-status heeft, deze kun je aanvragen bij de belastingdienst. Er zijn echter ook fondsen waar je als individu, onderwijsinstelling, overheidsorganisatie, startup of soms zelfs een commercieel bedrijf een aanvraag kunt doen als je project past binnen hun doelstelling. Het sleutelwoord hier is ‘afstemming’ – zorg er dus voor voor dat je de richtlijnen van het fonds grondig bestudeert en dat je je projectaanvraag hierop aansluit.

Waarvoor kan ik fondsen aanvragen? 

Je kunt geld aanvragen voor de kosten die je maakt om je project uit te voeren. Maar let op, bepaalde kosten zijn makkelijker aan te vragen dan andere. Fondsen dragen bijvoorbeeld graag bij aan specifieke projecten met een grote maatschappelijke impact. Geld aanvragen voor de exploitatiekosten (personeel, huisvesting, etc…) van je organisatie is echter een stuk lastiger. Ook hoge bedragen voor personele kosten vinden fondsen vaak ongewenst. Ook hier is het dus belangrijk om goed de criteria door te lezen voordat je fondsen aanvraagt!

Waar kan ik fondsen aanvragen? Enkele voorbeelden van Nederlandse fondsen

In Nederland zijn meerdere fondsen gericht op het bevorderen van sociale initiatieven en projecten. Een van de grootste en meest bekende fondsen is het oranjefonds. Dit fonds doneert jaarlijks miljoenen aan projecten die bijdragen aan goede doelen op het gebied van maatschappij en welzijn. Een ander prominent fonds is de Rabobank Foundation, het maatschappelijke hart van de Rabobank, dat projecten ondersteunt die de zelfredzaamheid van kwetsbare groepen in de samenleving bevorderen. Tot slot is er het VSBfonds, een van de grootste particuliere vermogensfondsen in Nederland. Het VSBfonds ondersteunt projecten die bijdragen aan de kwaliteit van de Nederlandse samenleving, met een speciale focus op kunst, cultuur, onderwijs en sociale initiatieven. Bij het aanvragen van fondsen is het belangrijk om goed te checken wat hun actuele thema’s en doelgroepen zijn en wanneer er deadlines zijn om je aanvraag in te dienen.

Fondsen aanvragen in 3 stappen uitgelegd 

Stap 1

Bereid je aanvraag goed voor, fondsen aanvragen begint dus met grondig onderzoek. Bedenk je project op hoofdlijnen en probeer dan een fonds te vinden dat aansluit bij jouw doelstelling en doelgroep. Lees de criteria van het fonds zorgvuldig door, zodat je weet aan welke criteria je moet voldoen en welke documenten je bij je aanvraag moet indienen.

Stap 2

Het schrijven van de aanvraag is de volgende stap. Vermeld in je plan in elk geval de volgende informatie:
  • wat is het doel van je project
  • op welke doelgroep richt je project zich
  • wat ga je doen
  • In welke regio vindt je project plaats
  • welke resultaten wil je behalen
  • begroting

Stap 3

Na het indienen van je fondsaanvraag moet je enige tijd geduld hebben omdat ze tijd nodig hebben om jouw aanvraag te beoordelen. Houd minimaal rekening met 2 tot 4 maanden tussen het indienen van je aanvraag en de start van je project.

 Meer tips over hoe je moet aanvragen? Dan verwijzen we je graag naar dit artikel.

Waar vind ik een actueel overzicht met fondsen? 

Het vinden van het juiste fonds voor je project kan erg tijdrovend zijn. En als je op het internet gaat zoeken dan zie je al snel door de bomen het bos niet meer. Bovendien werken veel fondsen met deadlines, die wil je natuurlijk niet missen! Om het vinden van fondsen gemakkelijker te maken hebben wij een actuele database met meer dan 1000 fondsen en subsidies voor zorg en welzijn opgezet. Met de unieke kalenderfunctie kijk je maanden vooruit en mis je nooit meer een deadline. Echt een must voor organisaties en fondsenwervers die voor hun projectfinanciering afhankelijk zijn van externe fondsen. Bekijk hier de korte video over de ZorgSubsidieKalender database.

Zet je eerste stappen in de wereld van fondsen aanvragen samen met ZorgSubsidieKalender! 

Ben je enthousiast over het aanvragen van fondsen, maar weet je niet precies hoe en waar je moet beginnen? Of heb je een afwijzing gekregen en begrijp je niet waarom? Wil je alle kennis over het aanvragen van fondsen zelf in huis hebben? Bekijk dan onze training “Word een Pro in Subsidie- en Fondsenwerving!“. Je krijgt alle basiskennis, inclusief één jaar hulp bij het aanvragen van fondsen. Je leert de kneepjes van het vak, van het identificeren van de juiste fondsen, het schrijven van overtuigende aanvragen tot het onderhouden van relaties met geldverstrekkers. Deze training is speciaal geschikt voor beginners in de wereld van het fondsen aanvragen! Dus, wil jij succesvolle projectaanvragen schrijven en je kennis en vaardigheden naar een hoger niveau tillen? Meld je aan voor deze training!

Meld je aan voor de wekelijkse subsidieflits
 
dit veld niet invullen s.v.p.