Hoe beoordeelt een fonds mijn subsidieaanvraag?

En waar moet ik op letten bij het schrijven van een subsidieaanvraag?

Deze en nog vele andere vragen werden gesteld tijdens onze eerste online basisworkshop subsidie- en fondsenwerving. Hieruit blijkt dat velen die een subsidie- of fonds aanvragen zich hierover onzeker voelen en zich zorgen maken.

Er zijn vele manieren waarop fondsen en subsdieverstrekkers je subsidieaanvraag beoordelen. Het hangt er daarbij natuurlijk vanaf welke bril zij daarbij opzetten. Hieronder lees je waar zij onder andere naar kijken tijdens het beoordelen van jouw plan:

Met wie hebben we te maken?

Zeker als ze je nog niet kennen dan heb je wat uit te leggen. Het is dus belangrijk om het vertrouwen van het fonds te krijgen en dat  werkt dus hetzelfde als bij een sollicitatie. Ze proberen een beeld te krijgen van jouw organisatie en jou als persoon. En hoe je bent als mogelijk toekomstig samenwerkingspartner. Ook willen ze weten of je capabel bent om het project tot een goed einde te brengen.

Wat draag je zelf bij aan het project?

Misschien had je het niet verwacht, maar vrijwel elke financier vraagt een eigen projectbijdrage van zo’n 20% tot 40% van de kosten. Je kunt die bijdrage doen in Euro’s maar ook in natura of door co-financiers te betrekken bij je plan. Zij vinden het belangrijk dat ook jij je nek uitsteekt voor het project.

Heb je goed zicht op de kosten?

Of het nou om de Noord-zuidlijn gaat of jouw projectplan. We weten allemaal dat een begroting een schatting is en dat projecten meestal nooit goedkoper uitvallen maar altijd duurder. Ook fondsen en subsidieverstrekkers weten dat! Zorg dus dat je begroting realistisch is en houd rekening met eventuele financiële tegenvallers.

Hoeveel vrijwilligers zijn er betrokken?

Continuïteit van het project na afloop en betrokkenheid vanuit de buurt of wijk vinden fondsen vaak van heel groot belang voor het de slagingskans van het project. Het inzetten van vrijwilligers zorgt hiervoor en ook voor het verbeteren van de sociale cohesie. Als je vrijwilligers inzet voor je project dan is een goede begeleiding en coördinatie daarvan natuurlijk ook een vereiste.

Wat doen de anderen?

Wanneer je een bijdrage aanvraagt voor je project bij meerdere fondsen dan zoeken ze hierover vaak contact met elkaar om te bespreken wie er wel of niet gaan bijdragen aan het project. Op basis daarvan nemen zij mede hun besluit. Geef in je dekkingsplan dus altijd aan bij wie je je aanvraag hebt ingediend. Wees hierover altijd transparant bij het doen van een subsidieaanvraag want de verschillende fondsen hebben regelmatig contact met elkaar!

Heb jij ook deze vragen bij het schrijven van je subsidieaanvraag?
Of wil je de basisbeginselen leren van het subsidie- en fondsenwerven?

Meld je dan aan voor onze Online basisworkshop Subsidie- en Fondsenwerving!
Je krijgt alle praktische handvatten om winnende projectplannen te schrijven, inclusief formats, checklists en vele tips. Deze workshop wordt door de deelnemers gemiddeld beoordeeld met een 8,5 en daar zijn we trots op!

Bekijk hier de Online Basisworkshop Subsidie- en Fondsenwerving 

Wat levert het je op?
Je krijgt alle kennis en tools waarmee je succesvol subsidies en fondsen kunt aanvragen.
Dit is je uitgelezen kans om je (al lang gekoesterde) projectidee uit te werken tot een concrete subsidieaanvraag. Je hebt nu alle tijd om te focussen.
Na de workshop is het opstellen van je projectplan en de begroting een ‘invuloefening’ met behulp van de digitale formats, checklists en tips.
Geen reistijd! Je volgt alle webinars vanaf je eigen locatie.
Je krijgt alle opnamen van de webinars en Q&A-sessies. Je kunt dus rustig terugluisteren.

Dit is wat je krijgt:
-> 4 Live kenniswebinars (10.00 – 11.45 uur) volg je vanaf je eigen locatie
-> Vraag & antwoordsessies na elk webinar
-> Vooraf ontvang je per post de workshopmap met 12 modules en opdrachten
-> Toegang tot de online leeromgeving met alle downloads en opnames
-> 15 digitale formats, checklists, voorbeelden en praktische tips

Praktische informatie
Data kenniswebinars: 23, 25, 25 en 30 juni en 2 juli 2020 – van 10.00 tot 11.45 uur
Voor wie: Beginnende subsidie- en fondsenwervers
Locatie: Je eigen werkplek

Bekijk hier de Online Basisworkshop Subsidie- en Fondsenwerving 

LET OP: Wacht niet te lang met reserveren: er zijn nog 8 plaatsen beschikbaar