Hoe beoordeelt een geldgever mijn subsidieaanvraag?

En waar moet ik op letten bij het schrijven van een subsidieaanvraag?

We merken in onze trainingen dat veel deelnemers die subsidies of fondsen aanvragen zich hierover onzeker voelen. Waar knappen geldgevers op af? En waar moet ik de nadruk op leggen?

Er zijn vele manieren waarop fondsen en subsidieverstrekkers je subsidieaanvraag beoordelen. En het hangt er dan natuurlijk van af welke bril zij daarbij opzetten. Hieronder lees je waar geldgevers onder andere naar kijken tijdens het beoordelen van jouw plan.

Met wie hebben we te maken?

Zeker als ze je nog niet kennen dan heb je wat uit te leggen. Het is dus belangrijk om het vertrouwen van het fonds te krijgen en dat  werkt dus hetzelfde als bij een sollicitatie. Ze proberen een beeld te krijgen van jouw organisatie en jou als persoon. En hoe je bent als mogelijk toekomstig samenwerkingspartner. Ook willen ze weten of je capabel bent om het project tot een goed einde te brengen.

Wat draag je zelf bij aan het project?

Misschien had je het niet verwacht, maar vrijwel elke financier vraagt een eigen projectbijdrage van zo’n 20% tot 40% van de kosten. Je kunt die bijdrage doen in Euro’s maar ook in natura of door co-financiers te betrekken bij je plan. Zij vinden het belangrijk dat ook jij je nek uitsteekt voor het project.

Heb je goed zicht op de kosten?

Of het nou om de Noord-zuidlijn gaat of jouw projectplan. We weten allemaal dat een begroting een schatting is en dat projecten meestal nooit goedkoper uitvallen maar altijd duurder. Ook fondsen en subsidieverstrekkers weten dat! Zorg dus dat je begroting realistisch is en houd rekening met eventuele financiële tegenvallers.

Hoeveel vrijwilligers zijn er betrokken?

Continuïteit van het project na afloop en betrokkenheid vanuit de buurt of wijk vinden geldgevers vaak van heel groot belang voor het de slagingskans van het project. Het inzetten van vrijwilligers zorgt hiervoor en ook voor het verbeteren van de sociale cohesie. Als je vrijwilligers inzet voor je project dan is een goede begeleiding en coördinatie daarvan natuurlijk ook een vereiste.

Wat doen de anderen?

Wanneer je een bijdrage aanvraagt voor je project bij meerdere fondsen dan zoeken ze hierover vaak contact met elkaar om te bespreken wie er wel of niet gaan bijdragen aan het project. Op basis daarvan nemen zij mede hun besluit. Geef in je dekkingsplan dus altijd aan bij wie je je aanvraag hebt ingediend. Wees hierover altijd transparant bij het doen van een subsidieaanvraag want de verschillende fondsen hebben regelmatig contact met elkaar!

Wil jij ook meer handvaten bij het schrijven van je subsidieaanvraag?
Of wil jij alle basiskennis hebben over het subsidie- en fondsenwerving?

Tijdens de training ‘Word een Pro in Subsidie- en Fondsenwerving’, gaan we hier dieper op in en leer je van A tot Z hoe je een succesvolle projectaanvraag schrijft. Daarnaast krijg je nog een jaar nazorg en een maand toegang tot onze database met 1000+ fondsen en subsidies. Zo heb je alles in handen om je project gefinancierd te krijgen.
Deze training wordt door de deelnemers gemiddeld beoordeeld met een 8,5 en daar zijn we trots op!

Lees hier meer over de training ‘Word een Pro in Subsidie- en Fondsenwerving’! 

Meld je aan voor de wekelijkse subsidieflits
 
dit veld niet invullen s.v.p.