60% van de subsidieaanvragen wordt afgewezen

Als professional in Zorg en Welzijn ben je waarschijnlijk vooral gedreven door de inhoud van je vak, je zit er heel dicht op. Vanuit die inhoud wil je graag verbeteringen doorvoeren voor je cliënten of patiënten. Die focus op de inhoud kan je ook blind maken voor andere belangrijke aspecten die nodig zijn om een succesvol en gesubsidieerd project te creëren.

Het kan natuurlijk gebeuren dat je subsidieaanvraag wordt afgewezen omdat er teveel aanvragen zijn om allemaal te honoreren. Daar kun je dan weinig aan doen.Aanvraag afgewezen

Terwijl de vakinhoud jouw specialiteit is, is kennis over succesvol subsidie aanvragen onze specialiteit. Dus wát gaat er vaak fout en hoe voorkom je dat?

Drie oorzaken waarom subsidieaanvragen worden afgewezen

Check Zorg Subsidies

Incompleet aanleveren van de informatie, ‘een gokje wagen’

Wat heel veel gebeurt, met name door mensen die voor het eerst aanvragen, is half ingevulde formulieren indienen. Met het idee:

  • Wij hebben een goed idee, ze hebben aan een ‘half woord’ genoeg
  • We wagen een gokje, kijken wat er uit komt
  • We weten niet… wat het resultaat is / hoeveel mensen zich gaan aanmelden etc., dus dat laten we leeg

Realiseer je dat je met deze aanpak flinke risico’s neemt:

Risico 1: Je bezorgt beoordelaars (en jezelf onnodig) werk. Verspilling van tijd en middelen, het wekt irritatie.

Risico 2: Reputatieschade. Een subsidieaanvraag is ook een visitekaartje van je organisatie en jou zelf. Elke aanvraag komt in een systeem te staan. Ze willen je leren kennen en bouwen een trackrecord van je op. Als de eerste kennismaking zo verloopt heb je een ‘kruisje’ achter je naam. Zie dat nog maar eens recht te breien.

Check Zorg Subsidies

Je aanvraag sluit onvoldoende aan bij het fonds

Je aanvraag kan daarbij op onderstaande punten de aansluiting missen:

  • Je plan past onvoldoende bij algemene doelstelling en/of het jaarthema
  • De doelgroep matcht niet
  • Je wijkt af van het beschikbare budget (je vraagt teveel of te weinig aan).

Denk dus niet: wij zijn bijzonder, anders, speciaal, uniek… en ze maken wel een uitzondering voor ons op hun beleid en regels…Niet dus!

Check Zorg Subsidies

Beroerd schrijfwerk

Probeer je eens voor te stellen hoe de beoordelaar van jouw subsidieaanvraag daar zit met zijn stapel aanvragen. En ehh…. hoe komt jouw aanvraag uit de verf tussen al die andere ‘concurrerende’ aanvragen? Je subsidieaanvraag moet dus lezen als een Postbus 51 folder. Verwen je lezer, zorg dat hij makkelijk en snel door de tekst kan. Als dat niet zo is dan heb je echt een probleem en wordt de kans op toekenning al een stuk kleiner.

Bekijk hier ons webinar over dit onderwerp

Door middel van de samenwerking met Marc Schoutens, (directeur van Kentaa, expert in online fondsenwerving) en Nederland Filantropieland, kun je hier het webinar volgen.

Bekijk hier het webinar >>

Wil je zelf leren om succesvol subsidies en fondsen aan te vragen?

Wij hebben diverse workshops en masterclasses, voor de beginnende fondsen- en subsidieaanvrager of voor ervaren schrijvers.

Bekijk ons workshop aanbod

Vragen? Neem contact op via 030-2270037 of mail naar info@zorgsubsidiekalender.nl