Zorginnovatie: Transformeren van de Zorgsector

Als reactie op de vergrijzing van onze bevolking en de toenemende zorgvraag, wordt het belang van zorginnovatie steeds duidelijker. Volgens het CBS waren er eind 2022 ruim 1,6 miljoen mensen werkzaam in de zorg, oftewel 15% van alle werkende in Nederland. Uit berekeningen van de Sociaal-Economische Raad (SER) blijkt dat er in 2040 meer dan 2 miljoen zorgwerkers nodig zullen zijn om aan de groeiende zorgvraag te voldoen. Dit betekent dat 1 op de 4 werkenden dan in de zorg zal werken! Gezien deze uitdaging, die wordt versterkt door personeelstekorten, zijn zorginnovaties noodzakelijk om aan deze vraag te voldoen en tegelijkertijd de zorgkwaliteit te verbeteren. We hebben de meest innovatieve ontwikkelingen voor je op een rij gezet. ↵

Zorginnovaties op een rij 

Zorginnovatie door Kunstmatige Intelligentie: Med-PaLM 2

Een van de spannendste zorginnovaties komt voort uit de vooruitgang in kunstmatige intelligentie (AI). Med-PaLM 2, een AI-model ontworpen door Google, geeft hoogwaardige antwoorden op medische vragen met een nauwkeurigheid van 86,5% – vergelijkbaar met de vragen van het Amerikaanse medische licentie-examen. AI-innovaties zoals deze kunnen de manier waarop medische kennis wordt gedeeld en patiënten worden verzorgd, radicaal veranderen.

Robotica: Zorginnovatie op zijn Best

Een andere belangrijke zorginnovatie is de toepassing van robotica in de zorgsector. Het omvat alles van autonome robots die helpen bij het uitvoeren van alledaagse taken, tot geavanceerde systemen die ondersteunen bij chirurgische procedures. In het licht van het eerdergenoemde personeelstekort in de zorg, kunnen robots een belangrijke rol spelen door repetitieve of tijdrovende taken over te nemen, waardoor zorgverleners meer tijd hebben voor persoonlijke patiëntenzorg. Een voorbeeld hiervan is het inzetten van autonome robots om bloed te prikken. Hiermee worden herhalende taken gerobotiseerd waardoor er voor zorgmedewerkers meer tijd vrij komt voor andere zorgtaken. Dit is een belangrijke ontwikkeling gezien de steeds maar groeiende zorgvraag en personeelstekorten.

E-Health: De Toekomst van Zorginnovatie

De COVID-19 pandemie heeft de acceptatie van E-Health-technologieën versneld. Deze zorginnovaties variëren van online consulten tot zelfzorg-apps, en hebben onze mogelijkheid om op afstand zorg te verlenen drastisch verbeterd.

Een voorbeeld is de signaLEREN app voor mensen met een vorm van autisme. Deze app helpt de gebruiker om spanningen te identificeren en te beheren door middel van persoonlijk geselecteerde filmpjes en geluidsfragmenten. Het biedt een waardevol hulpmiddel in het dagelijks leven, waardoor zelfzorg en persoonlijke controle wordt versterkt.

Domotica: Thuiszorg Innovatief Maken

Domotica is een andere vorm van zorginnovatie die een cruciale rol speelt in de zorgsector. De integratie van technologie in woningen om het leven gemakkelijker te maken, speelt ook een cruciale rol in de zorg. Dit omvat zaken als geautomatiseerde herinneringen voor medicatie, sensoren voor valdetectie, en systemen voor het monitoren van de gezondheid van patiënten op afstand. Domotica kan bijdragen aan een hogere levenskwaliteit voor ouderen en mensen met chronische aandoeningen, door hen in staat te stellen langer veilig en comfortabel thuis te blijven wonen.

Virtual Reality (VR): De Nieuwe Golf van Zorginnovatie

Zorginnovaties omvatten ook de toepassing van Virtual Reality (VR) in de zorgsector. Virtual reality exposure therapie (VRET) toont aan hoe de zorgsector ook profiteert van VR. Met VR-brillen kunnen therapeuten angstige situaties nabootsen in een veilige omgeving, waardoor patiënten leren dat ze bepaalde situaties niet hoeven te vermijden. Aanbieders zoals Vrendle, CleVR of Coolminds bieden een scala aan VR-oplossingen specifiek gericht op therapie. Hierdoor kunnen therapeuten cliënten beter begeleiden en hun angststoornissen effectiever behandelen.

Dankzij zorginnovatie staan we aan de vooravond van een toekomst waarin technologie en zorg hand in hand gaan om de zorgkwaliteit te verbeteren en gezondheidsresultaten te optimaliseren. Dit maakt het een opwindende tijd om betrokken te zijn bij de zorgsector, getuige de vele manieren waarop zorginnovaties levens kunnen verbeteren.

Subsidies en fondsen 

Natuurlijk vragen al deze spannende innovaties in de zorgsector om investeringen, en gelukkig zijn er verschillende subsidies en fondsen beschikbaar om zorgvernieuwingen te ondersteunen. Of het nu gaat om het ontwikkelen van nieuwe technologieën, het implementeren van digitale zorgoplossingen of het testen van nieuwe methoden voor patiëntenzorg, er zijn mogelijkheden voor financiering die je kunnen helpen jouw projecten te realiseren.

Gemeente Eindhoven – Regionale subsidieregeling innovatie Beschermd wonen

De gemeente Eindhoven vindt het belangrijk dat mensen die psychisch kwetsbaar zijn, deel uitmaken van onze samenleving. Dat betekent onder meer dat zij eigen woonruimte hebben en op zichzelf  wonen. Vanuit deze gedachte bestaat de regionale subsidieregeling innovatie Beschermd wonen.

Budget: voor aanvragen vanuit een natuurlijk persoon geldt een maximaal bedrag van € 10.000,-
Deadline: jaar rond
Log in en bekijk regeling

Gilde Healthcare | Investeringsfonds

Gilde Healthcare is een gespecialiseerde Europese investeringsmaatschappij met twee aparte fondsstrategieën. De eerste is het Venture Growth fonds dat gericht is op medische technologie, digitale zorgtechnologie en nieuwe geneesmiddelen. De tweede is het Private Equity fonds dat investeert in winstgevende Europese zorgverleners, toeleveranciers van medische producten en dienstverleners aan de zorgsector in de lower mid-market met een EBITDA tussen € 2.000.000,- en € 15.000.000,-.

Budget: geen vaststaand bedrag (Dit is een investeringsfonds, het betreft een lening).
Deadline: jaar rond
Log in en bekijk regeling

RVO – Health deals

De overheid wil de brede toepassing van effectieve zorginnovaties versnellen. Er komen ‘Health Deals’ tussen overheid en (private) partners om die zorginnovaties verder op weg te helpen. Health deals zijn afspraken tussen de overheid en verschillende andere partijen, waaronder private partijen.

Budget: geen vaststaand bedrag
Deadline: jaar rond
Log in en bekijk regeling

Mis geen enkele kans

Mis geen enkele kans om jouw zorginnovatieproject te financieren. Raadpleeg onze ZorgSubsidieKalender database vandaag nog voor een uitgebreid overzicht van alle actuele subsidies en fondsen in de zorgsector. Ontdek hoe jij jouw projecten kunt ondersteunen en de zorg van morgen kunt vormgeven.

Ben jij nog geen abonnee? Geen zorgen. Bekijk onze demo en ontdek hoe onze ZorgSubsidieKalender database jou kan helpen om de juiste financiering voor jouw projecten te vinden. Neem de volgende stap naar de toekomst van de zorginnovatie – de ondersteuning die jij nodig hebt, is slechts een paar klikken verwijderd.

 Bekijk het jaarabonnement

Meld je aan voor de wekelijkse subsidieflits
 
dit veld niet invullen s.v.p.