Wat zijn belangrijke criteria bij een projectaanvraag?

Een veel gestelde vraag aan ons: ‘Wat zijn belangrijke criteria bij een projectaanvraag’? Bij het beoordelen van projectaanvragen zijn er verschillende criteria die meestal worden overwogen door fondsen en subsidieverstrekkers, dus het is niet makkelijk om hier een pasklaar antwoord te geven. Het is essentieel om de specifieke richtlijnen en criteria van een fonds- of subsidieverstrekker zorgvuldig te lezen en te volgen. Hoewel specifieke criteria kunnen variëren, willen we hier toch enkele veelvoorkomende criteriapunten kort benoemen.

Belangrijke criteria bij een projectaanvraag

Check Zorg Subsidies

Relevantie

Het project moet aansluiten bij de missie, doelstellingen en prioriteiten van de subsidieverstrekker. Het moet passen binnen de beoogde impactgebieden of thematische focus van de subsidieverstrekker.

Check Zorg Subsidies

Doelstellingen en resultaten

Het is belangrijk dat het project duidelijke, meetbare doelstellingen heeft die haalbaar en relevant zijn. De beoordelaars willen zien dat het project concrete resultaten zal opleveren en een positieve verandering zal teweegbrengen.

Check Zorg Subsidies

Innovatie en meerwaarde

Fondsen kijken vaak naar de mate van innovatie en originaliteit in het project. Ze willen weten hoe het project zich onderscheidt van bestaande initiatieven en welke meerwaarde het biedt.

Check Zorg Subsidies

Plan en uitvoerbaarheid

De aanvraag moet een gedegen plan bevatten over hoe het project zal worden uitgevoerd. Dit omvat informatie over de benodigde middelen, de planning, de betrokken partners en de capaciteit van de aanvrager om het project succesvol te realiseren.

Check Zorg Subsidies

Duurzaamheid

Subsidieverstrekkers zijn vaak geïnteresseerd in de duurzaamheid van het project op lange termijn. Ze willen weten hoe je het project na afloop van de financieringsperiode voortzet. Een plan voor langetermijnimpact kan bijdragen aan een positieve beoordeling.

Check Zorg Subsidies

Budget en kosteneffectiviteit

De begroting van het project moet redelijk en passend zijn. Beoordelaars letten hierbij ook op de kosteneffectiviteit en efficiëntie van het project.

Check Zorg Subsidies

Monitoring en evaluatie

Het is belangrijk om een monitoring- en evaluatieplan op te nemen in de aanvraag. Fondsen willen zien hoe het project de voortgang en resultaten zal volgen, met duidelijke indicatoren en evaluatiemethoden.

Subsidie- en fondsenwerven kun je leren

Wat zijn belangrijke criteria bij een projectaanvraag?Al meer dan 10 jaar helpt ZorgSubsidieKalender organisaties in Zorg en Welzijn bij het vinden van de juiste fondsen en subsidies voor hun project (lees meer over onze database), en geven we trainingen aan fondsenwervers, projectleiders en coördinatoren in het succesvol werven en verantwoorden van financiering.

Stance van Heijst, initiatiefnemer en directeur van ZorgSubsidieKalender geeft regelmatig webinars over dit en vele andere onderwerpen. Ze deelt haar waardevolle kennis die ze door de jaren heen heeft opgedaan in het vak, inclusief concrete tips die je helpen makkelijker geld te werven voor jouw projecten. Haar aanpak is altijd praktisch en met een twist.

Meer weten? Bekijk dan onze webinar agenda en meld je aan!

Bekijk de agenda en meld je aan

Voor meer tips verwijzen je ook graag naar dit artikel: Hoe kan ik subsidie aanvragen voor een stichting of vereniging?

Meld je aan voor de wekelijkse subsidieflits
 
dit veld niet invullen s.v.p.