Vriendenkiezen.nl: zo bouw je een sociaal pensioen op

Karin van der Heijden
Carin Stolk

Als je je eenzaam voelt, kun je natuurlijk bij een hulpverlener aankloppen. Maar vaak hebben mensen daar helemaal geen zin in. En wat moet je dan? Om deze doelgroep te helpen, bedachten Carin Stolk en Karin van der Heijden de website Vriendenkiezen.nl. Carin en Karin vertellen hun verhaal. Wat ze willen bereiken met Vriendenkiezen.nl? En hoe regelen zij de nodige subsidies voor hun website?

Eenzame mensen helpen

De twee dames, al 30 jaar vriendinnen, richtten Vriendenkiezen.nl 6 jaar geleden op. Karin weet nog hoe dat ging. “Carin kwam naar mij toe met het idee voor de website. Een plek waar mensen nieuwe vrienden of kennissen ontmoeten met wie ze samen leuke activiteiten ondernemen. Ik was direct enthousiast. We vonden het ook spannend: vinden mensen het wel leuk?”

Hoe werkt Vriendenkiezen.nl?

Het duurde niet lang of de inschrijvingen stroomden binnen. Maar hoe werkt Vriendenkiezen.nl precies? “Mensen melden zich aan op de website, daarna kunnen ze reageren op activiteiten van anderen of zelf een activiteit plaatsen. Wat voor soort activiteiten precies? Dat kan van alles zijn: koffie drinken, een wandeling maken of samen naar het theater. Mensen zijn helemaal niet op zoek naar dure, ingewikkelde dingen.”

Voor wie?

Carin ziet allerlei verschillende mensen op de website. “Het zijn mensen uit alle lagen van de samenleving, de meeste deelnemers zijn tussen de 25 en 65 jaar en zijn vooral ’s avonds en ’s nachts actief op de website. Als je kinderen al wat groter zijn, sta je niet meer aan het schoolplein. Je ontmoet minder snel nieuwe mensen.” Het leukst vindt Carin het als er vriendschappen ontstaan. “We hebben weleens gehad dat iemand zegt: ‘Ik ga me uitschrijven, want ik heb via jullie inmiddels al genoeg leuke vriendinnen!’ Daar worden wij blij van.”

Trek de stoute schoenen aan!

Wat vinden mensen zo fijn aan de website? Karin: “Je regelt alles zelf en je hoeft niet bij een hulpverlener aan te kloppen om uit te leggen waarom je sociale contacten zoekt. Eenzaamheid is nog steeds een taboe en heeft vele gezichten. Mensen die eenzaam zijn hebben behoefte aan gezelschap, ook in de weekenden en met kerst. Wij zeggen daarom tegen ze: wacht niet tot iemand naar jou toe komt. Trek de stoute schoenen aan en meld je aan! Zo bouw je nu alvast aan je ‘sociale pensioen’ voor later.”

Afhankelijk van subsidies en fondsen

Een prachtig plan ligt klaar bij Vriendenkiezen.nl, onder andere voor het bouwen van een compleet nieuwe website met een app. Maar voor dat plan is echt geld nodig, vertelt Carin. “Het probleem is dat de meeste subsidieverstrekkers en fondsen geen geld geven voor de bouw van websites, maar alleen aan projecten met een persoonlijke benadering d.m.v. een vrijwilliger. Dit beleid is afgesproken vóór de coronacrisis. Helaas zien wij dat door deze benadering veel mensen niet worden bereikt, het is een vergeten groep. Wij bereiken die groep wél. Gelukkig zien veel gemeenten en andere organisaties inmiddels de meerwaarde van een website zoals Vriendenkiezen.nl!”

Training bij ZorgSubsidieKalender

Carin en Karin waren helemaal nieuw in het vak van fondsen- en subsidiewerving. Ze leerden het met vallen en opstaan. Maar het kon nog een tandje beter, vonden ze. Daarom besloot Carin de training Word een Pro in Subsidie- en Fondsenwerving bij ZorgSubsidieKalender te volgen. Dat blijkt een goede beslissing:

“Bij de training leerde ik heel veel, ik ben blij dat ik het heb gedaan. De kennis die ik opdeed, droeg bij aan het schrijven van ons projectplan. Daarna kregen we van verschillende gemeenten subsidie toegekend. De training was heel inhoudelijk en praktisch, het maakte het overzichtelijk voor me. Ik wil niet zeggen dat je altijd de subsidie krijgt, maar je hebt meer houvast bij het schrijven van je projectplan.”

Wees transparant en eerlijk

Een handige tip heeft Carin wel. “Wat ik wel heb geleerd in de training, is om altijd transparant en eerlijk te zijn naar een fonds of subsidieverstrekker over het verloop van je project. Als het niet gaat lukken, trek je tijdig aan de bel en overleg je met elkaar. Samen kun je dan bedenken: hoe gaan we dit oplossen met elkaar? Gelukkig hebben wij die instelling wel. Gelukkig haalden we al verschillende subsidies binnen. Maar helaas, we zijn er nog niet. We hebben nog meer geld nodig om ons mooie plan te realiseren!”

 

Wil jij ook alles leren over fondsen en subsidies werven?

Wil jij net als Carin en Karin ook alles leren over het aanvragen van subsidies en fondsen? Wij bieden diverse webinars, trainingen en masterclasses aan, voor beginnende en ervaren schrijvers.

Bekijk hier de agenda >>

Meld je aan voor de wekelijkse subsidieflits
 
dit veld niet invullen s.v.p.