Nationale Ouderendag: fondsenwerving tips voor ouderenprojecten

De Nationale Ouderendag valt dit jaar op vrijdag 6 oktober 2023. Ouder worden is een natuurlijk proces dat we allemaal ondergaan. Het is een reis die we samen ondernemen en daarom is de Nationale 

Ouderendag een terugkerend evenement.

Het is een dag waarop de individuele wensen van ouderen worden vervuld. Een dag waarop we samen activiteiten ondernemen, herinneringen ophalen en verhalen delen. Ben je benieuwd naar de activiteiten en de invulling van de dag dit jaar? Neem dan een kijkje op de website van het Nationaal Ouderenfonds.

Ook bij de ZorgSubsidieKalender staan we stil bij deze dag. We zetten ons dagelijks in zodat maatschappelijke initiatieven het nodige geld kunnen vinden om hun projecten te financieren. Ouderen, maar ook jongeren zijn hiervan vaak de doelgroep.
Ben je op zoek naar financiering voor een project voor en/of door ouderen? We delen hieronder een aantal tips met je.

Fondsenwervingstips voor jouw ouderenproject

Als je op zoek bent naar geld voor het realiseren van een project voor ouderen hebben we goed nieuws voor je: een groot aantal fondsen en subsidies richten zich op die doelgroep. In onze database met subsidies en fondsen staan meer dan 100 actuele regelingen specifiek op ouderen gericht. Geldpotjes genoeg dus, nu is het de kunst om een krachtig plan te schrijven waarvoor geldgevers enthousiast over de brug komen. De tips hieronder kunnen je hierbij helpen.

oranje vinkjeBaken je doelgroep goed af

Enkel vermelden dat je project zich op ouderen richt is een blunder. Die doelgroep is veel te breed. Fondsen bakenen vaak zelf de doelgroep waarop ze zich willen richten af. Bijvoorbeeld op ouderen boven een bepaalde leeftijd, ouderen die nog thuis wonen, of ouderen die dreigen te vereenzamen. Kijk dus goed op welke doelgroep de geldgever zich richt, en baken je doelgroep verder af door je bijvoorbeeld op een beperkt geografisch gebied te richten. Zo ziet de geldgever dat je hier goed over hebt nagedacht, en krijgt hij/zij meer zicht op de haalbaarheid van je project.

oranje vinkje

Betrek je doelgroep in een vroeg stadium

Zorg dat er draagvlak is voor je project bij je doelgroep. Geldgevers willen graag weten of ouderen echt wel op jouw aanbod zitten te wachten. Door je doelgroep vroeg te betrekken zorg je dat je project beter aansluit bij hun behoeften en creëer je draagvlak voor je project. Daarnaast maakt het je aanvraag een stuk overtuigender bij fondsen en subsidieverstrekkers!

oranje vinkje

Wees geen eendagsvlieg

Met name voor projecten die zich richten op het bestrijden van eenzaamheid onder ouderen zijn geldgevers niet erg happig op éénmalige bijeenkomsten of activiteiten. Sommige fondsen, zoals bijvoorbeeld het Sluyterman van Loo fonds, zetten dit ook expliciet in hun voorwaarden en criteria. Geldgevers vinden het ook fijn als je hebt nagedacht over de continuering van het project. Kan je project verder na de financiering? Wil je het bij succes verder uitbouwen? Zorg dat je deze vragen in je plan beantwoord.

Jouw idee kan het verschil maken

Raak je geïnspireerd door de Nationale Ouderendag 2023 en heb je een bruisend idee dat kan bijdragen aan het welzijn van ouderen? Dan is dit het moment om in actie te komen. Wellicht komt jouw initiatief wel in aanmerking voor een subsidie of fonds. De subsidie- en fondsendatabase is een goudmijn voor iedereen die op zoek is naar zorg gerelateerde subsidies en fondsen. Door een abonnement te nemen op deze database blijf je altijd op de hoogte van deadlines en weet je precies aan welke criteria je moet voldoen. Check ook ons artikel 10 actuele subsidies en fondsen voor ouderen. Wie weet zit daar de perfecte subsidie of het gepast fonds voor jouw project tussen.

Wil je kennismaken met onze database? Dat kan, met ons proefabonnement. Met een proefabonnement maak je één maand gratis en zonder verplichtingen kennis met de database. Na een maand stopt het proefabonnement automatisch.

Ja, ik wil een gratis proefabonnement  

Wil je graag leren hoe je succesvol subsidies en fondsen werft? Dat kan ook, met onze basistraining ‘Word een Pro in Subsidie- en Fondsenwerving’.

Bekijk ons trainingsaanbod  

Meld je aan voor de wekelijkse subsidieflits
 
dit veld niet invullen s.v.p.