Innovaties in de Zorg: De rol van AI in hedendaagse uitdagingen

In een eerder stuk, “Zorginnovatie: Transformeren van de Zorgsector“, hebben we de transformerende impact van technologie op de gezondheidszorg onderzocht. Het blijft onmiskenbaar dat zorginnovaties, vooral met de opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) en geavanceerde algoritmen, de sector op zijn kop zetten. In dit blog zoomen we in op het gebruik van AI in de gezondheidszorg. Vervolgens lichten we een aantal subsidiemogelijkheden uit voor bedrijven die bezig zijn met zorginnovatie.

AI en vroege detectie van borstkanker

Een studie uit Zweden, gepubliceerd in The Lancet Oncology, onthulde dat AI een prominentere rol kan spelen bij de screening op borstkanker. Het onderzoek toonde aan dat een computerprogramma borstkanker 20% vaker herkende dan radiologen. Het gebruik van AI in de gezondheidszorg kan dus leiden tot een verbetering van de vroegtijdige detectie van borstkanker. Deze bevindingen tonen het belang van verder onderzoek naar zorginnovaties.

Gezichtsscans en syndroomdetectie bij Radboudumc

Ook in Nederland doen zorginstellingen onderzoek naar het gebruik van AI in de gezondheidszorg. Zo heeft het Radboudumc een AI-model ontwikkeld dat zeldzame ontwikkelingsstoornissen en syndromen bij kinderen kan herkennen aan de hand van een gezichtsscan. Dit AI-model helpt artsen om vaker een diagnose te kunnen stellen. Daardoor krijgen patiënten sneller duidelijkheid, waardoor ze niet meer jaren op een diagnose hoeven te wachten. Het gebruik van dit AI-model was een wereldprimeur.

Subsidies stimuleren verdere innovaties in de zorg

Financiële ondersteuning is essentieel om innovaties in de zorg mogelijk te maken. Er zijn verschillende fondsen en subsidies beschikbaar om zorginnovaties te realiseren. We schreven bijvoorbeeld eerder al een uitgebreid artikel over het RVO Innovatiekrediet. Naast de reguliere fondsen en subsidies zijn investeringsfondsen ook geschikt om innovaties in de zorg te ontwikkelen. Om je op weg te helpen, lichten we een paar investeringsfondsen voor je uit:

oranje vinkje

Achmea Innovation Fund

Dit fonds investeert in groeiende of innovatieve bedrijven in een specifieke sector. Het is bedoeld voor ondernemers die met een bewezen marktfit product en vernieuwende businessmodellen voorop willen lopen in de strategische focusgebieden.

Budget: geen vaststaand bedrag, het betreft een lening.
Deadline: Jaar rond.

Log in en bekijk regeling >>  

oranje vinkjeGilde Healthcare

Dit fonds investeert via twee aparte fondsstrategieën. De eerste, Venture Growth fonds is gericht op medische technologie, digitale zorgtechnologie en nieuwe geneesmiddelen. De tweede, Private Equity fonds investeert in winstgevende Europese zorgverleners, toeleveranciers van medische producten en dienstverleners aan de zorgsector in de lower mid-market.

Budget: geen vaststaand bedrag, het betreft een lening.
Deadline: Jaar rond.

Log in en bekijk regeling >>  

oranje vinkjeUtrecht Health Seed Fund

Het fonds investeert om veelbelovende bedrijven te helpen versnellen naar scale-up. Deze bedrijven ontwikkelen een product of dienst in de Life Sciences & Health, zijn in de vroege fase van ontwikkeling en zijn gevestigd in provincie Utrecht.

Budget: € 100.000,- tot € 250.000,- per start-up. Het betreft een lening.
Deadline: Jaar rond.

Log in en bekijk regeling >>  

Ben je benieuwd geworden naar financieringsmogelijkheden voor jouw zorginnovatie? Dan is een abonnement op onze database misschien voor jou! Hiermee bieden wij toegang tot meer dan 1.000 subsidies op het gebied van zorg en welzijn. Meer weten? Probeer het gratis proefabonnement.

Tot slot: Belang van innovaties in de zorg

Met de gestage opkomst van AI en algoritmen in de gezondheidszorg zijn er tal van mogelijkheden voor innovaties in de zorg. Deze technologieën bieden veelbelovende oplossingen voor de hedendaags uitdagingen in de gezondheidszorg. Vandaar dat het cruciaal is om wegwijs te worden in de beschikbare fondsen en subsidies om de vooruitgang in de gezondheidszorg te blijven stimuleren.

Meld je aan voor de wekelijkse subsidieflits
 
dit veld niet invullen s.v.p.