Het voelt alsof we nog maar net aan 2023 begonnen zijn. Toch staan de feestdagen alweer voor de deur. ZorgSubsidieKalender werpt samen met jou een blik op de belangrijke gebeurtenissen in het afgelopen jaar. In de gezondheidszorg is er ook veel gebeurd in het afgelopen jaar. We lichten een aantal belangrijke ontwikkelingen en aanhoudende trends voor je uit. Zo ben je op de hoogte van een aantal belangrijke issues die spelen in de gezondheidszorg.
Personeelstekort
Afgelopen jaar kampte de gezondheidszorg met een aanhoudende personeelstekort. Uit onderzoek van het CBS blijkt dat een steeds grotere groep zorgmedewerkers de sector verlaat. Deze werknemers vertrekken veelal doordat ze een te hoge werkdruk ervaren. Daarbij wegen de huidige arbeidsvoorwaarden niet op tegen het zware werk, blijkt uit onderzoek van Nivel. Tegelijkertijd gaan er steeds meer mensen in de zorg werken. De instroom van nieuwe medewerkers is zelfs groter dan de uitstroom van medewerkers. Desondanks is deze nieuwe aanwas zorgmedewerkers niet voldoende om het personeelstekort te dichten. Vandaar dat er naar andere oplossingen moet worden gezocht om een oplossing te vinden voor het personeelstekort in de zorg.
E-health
Één van de mogelijke oplossingen van het personeelstekort in de zorg is het gebruik van e-health toepassingen. De e-health toepassingen zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden in de gezondheidszorg. E-health betekent dat er gebruik wordt gemaakt van ICT-toepassingen om de gezondheidszorg te verbeteren. Een voorbeeld hiervan is de automatische medicijndispenser. Dit apparaatje piept als het tijd is voor de volgende pil, zodat de patiënt zelfstandig de medicatie kan innemen. Door de inzet van deze slimme toepassingen kunnen mensen langer zelfstandig blijven wonen én hebben ze meer eigen regie. Dit betekent ook dat er minder zorgpersoneel nodig is om deze mensen te ondersteunen in hun dagelijks leven. Zo kan de inzet van e-health toepassingen de werkdruk voor het zorgpersoneel iets verlichten.
Duurzaamheid
Tenslotte blijkt duurzaamheid ook een urgent thema binnen de gezondheidszorg. Dit thema hebben we ook in een recent artikel besproken. Afgelopen jaar is een nieuwe Green Deal in de zorg gestart, namelijk de Green Deal samen werken aan duurzame zorg. De organisaties die zich hebben aangesloten bij deze Green Deal zetten zich in om de CO2-uitstoot van hun organisatie te verminderen. Ook is er aandacht voor het verminderen van de afvalberg van de gezondheidszorg. Daarbij hebben meerdere zorgorganisaties een CO2-routekaart opgesteld om doelgericht toe te werken naar een duurzamere sector. Zo werkt de zorgsector samen aan een duurzamere gezondheidszorg.
2023 in cijfers
Wij hebben het afgelopen jaar ook niet stilgezeten. Om je een beeld te geven van wat er allemaal kan gebeuren in een jaar, hebben we onze cijfers over 2023 voor je op een rijtje gezet:
Uitdagingen én kansen in 2024
Deze drie thema’s spelen in het komende jaar ook een belangrijke rol in de gezondheidszorg. Voor jouw organisatie kan het ook een uitdaging zijn om met de aanhoudende problematiek in de sector om te gaan. Jouw organisatie kan gebruik maken van fondsen en subsidies om deze uitdagingen aan te pakken. Zo is er bijvoorbeeld Fonds SGS van het Zilveren Kruis dat projectsubsidies verleent voor innovatieve initiatieven, zoals e-health toepassingen. In onze database vind je 1.000 subsidies en fondsen voor Zorg & Welzijn. Zo ben je altijd op de hoogte voor de mogelijkheden voor jouw organisatie én hoef je zelf het internet niet af te speuren voor de mogelijkheden. Benieuwd geworden?