5 gezondheidstrends en uitdagingen voor 2024

Ook dit jaar heeft Deloitte het rapport Global Health Care Outlook gepubliceerd. Dit rapport besteed aandacht aan de belangrijkste ontwikkelingen in de gezondheidszorg voor het komende jaar. Wanneer jouw organisatie op de hoogte is van deze ontwikkelingen, kunnen jullie op tijd in spelen op de aankomende uitdagingen. Zo kan jouw organisatie de projecten voor het aankomende jaar alvast vormgeven en inplannen. Dit geeft ook ruimte om tijdig fondsen en subsidies te werven voor deze projecten. Onze database met 1.000 fondsen en subsidies op het gebied van Zorg & Welzijn helpt jou om tijdig het juiste geldpotje te vinden voor jouw aankomende project. Daarbij komt het vaker voor dat er subsidies en fondsen worden opengesteld voor urgente thema’s. Daarom is het extra belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over de zaken die spelen in de sector. Om jou voor te bereiden op 2024, licht dit artikel de 5 belangrijkste gezondheidstrends en uitdagingen voor 2024 uit het Deloitte rapport voor je uit. Zo ben je helemaal op de hoogte van de belangrijkste actualiteiten in de gezondheidssector.

 

5 gezondheidstrends en uitdagingen voor de gezondheidszorg in 2024

Dit rapport beschrijft de huidige staat van de gezondheidszorg wereldwijd en licht vijf gezondheidstrends, of beter gezegd uitdagingen, uit die in 2024 een rol spelen. Ook beschrijft het rapport welke veranderingen de zorgsector de komende jaren zal ondergaan. Wij lichten deze gezondheidstrends én uitdagingen voor je uit. Ook informeren we jou over een aantal subsidies en fondsen die aansluiten bij deze trends en uitdagingen. Zo is jouw organisatie klaar om met deze hete hangijzers aan de slag te gaan.

 

Gezondheidstrends voor 2024 

De eerste trend voor 2024 is artificiële intelligentie (AI) en de gezondheidszorg. Technologie wordt steeds meer geïmplementeerd in onze gezondheidszorg. Voor het komende jaar is de verwachting dat AI ook toegepast gaat worden in de gezondheidszorg. Het gebruik van AI kan namelijk de administratieve last voor de zorgmedewerkers verlichten. Het is dus voor zorgorganisaties interessant om het gebruik van AI in de zorg verder te onderzoeken. Bijvoorbeeld door samen te werken met een startup die gespecialiseerd is in AI.

De tweede trend voor 2024 is sociale gezondheidszorg. In de gezondheidszorg wordt niet alleen maar gefocust op de behandeling van de aandoening, maar ook op het algehele welzijn van de patiënt. In deze sociale gezondheidszorg wordt namelijk ook gelet op variabelen die het welzijn van de patiënt bevorderen, zoals het tegengaan van eenzaamheid en het aanmeten van een gezonde leefstijl. Deze sociale factoren vergroten het welzijn van de patiënt én hebben hebben een preventieve werking, waardoor de patiënt minder snel ziek wordt. Deze holistische visie op de gezondheidszorg verlicht op den duur de druk op de zorg.

De derde trend voor 2024 is duurzaamheid. De klimaatverandering stelt de gehele wereld voor grote uitdagingen. De gezondheidszorg speelt ook een belangrijke  rol in een duurzamere samenleving. Zo kunnen zorginstellingen bijvoorbeeld hun milieulast verlagen door minder wegwerpartikelen te gebruiken. In ons recente artikel geven we tips om jouw zorginstelling te verduurzamen. Deze subsidieregeling speelt in op deze gezondheidstrend:

 

RVO – Subsidieregeling verduurzamen maatschappelijk vastgoed (DUMAVA)

DUMAVA is er specifiek op gericht eigenaren van maatschappelijk vastgoed te stimuleren om op korte termijn stappen te maken met het verduurzamen van hun gebouw. Dit is erg belangrijk, want Nederland moet in een snel tempo de CO2-uitstoot verder verlagen en het aardgasverbruik verminderen.

Budget: maximaal € 1,5 miljoen per aanvraag
Deadline: aanvragen kan vanaf 22 april 2024. De deadline is nog niet bekend.

Log in en bekijk regeling  

 

Uitdagingen in de gezondheidszorg

De eerste uitdaging is de betaalbaarheid van de zorg. Wereldwijd komt de gezondheidszorg meer onder druk te staan, waardoor het lastiger wordt om de zorg betaalbaar te houden. Vandaar dat Deloitte aanbeveelt om innovatieve toepassingen in de zorg te onderzoeken die de werkdruk verlagen. Zo kunnen zorginstellingen bijvoorbeeld gebruik maken van e-health toepassingen.

De tweede uitdaging voor 2024 is het personeelstekort in de gezondheidszorg. Niet alleen in Nederland heeft de zorgsector te maken met een tekort aan personeel. Deze trend wordt ook in andere landen gesignaleerd. Dit tekort wordt veroorzaakt door de uitval van zorgmedewerkers door een te hoge werkdruk. Daarnaast stijgt de vraag naar zorgpersoneel het komende decennia, waardoor de druk op de zorg verder verhoogd wordt. Vandaar dat het van essentieel belang is om te investeren in de duurzame inzetbaarheid van zorgmedewerkers om het personeelstekort in de zorg tegen te gaan. Dit fonds speelt in op deze uitdaging in de gezondheidszorg:

 

O&O fonds GGZ – Subsidie voor aanpak van werkdruk

Heb jij plannen om de werkdruk en regeldruk van medewerkers te verminderen? Wacht niet om deze tot uitvoering te brengen! Met de vereenvoudigde stimuleringsregeling kan het O&O fonds GGZ subsidie aanbieden om plannen en ideeën te realiseren. Denk aan subsidie voor het aanpakken van (verander)processen of om samen met medewerkers in gesprek te gaan over de oorzaken van werkdruk en de oplossingen hiervoor.

Budget: maximaal € 5.000,- per project
Deadline: jaar rond

Log in en bekijk regeling  

 

Wil jouw organisatie aan de slag met deze zorguitdagingen?

De gezondheidszorg staat voor tal van uitdagingen in het komende jaar. Wil jouw organisatie een verschil maken? Bijvoorbeeld door jouw zorginstelling te verduurzamen. Of door toe te werken naar een duurzame inzetbaarheid van jouw medewerkers. Overweeg dan om gebruik te maken van fondsen en subsidies om jouw organisatie voor te bereiden op de aanstaande kansen én uitdagingen. De ZorgSubsidieKalender biedt een uitkomst. Onze database bevat namelijk meer dan 1.000 subsidies voor de Zorg & Welzijn sector. De database bevat internationale, nationale, regionale én lokale regelingen op tal van onderwerpen, zoals zorginnovatie, duurzaamheid en werkgelegenheid. Zo vind je snel een subsidie of fonds in jouw regio die past bij jouw project.

Neem een abonnement op de database 

…of neem een gratis proefabonnement

Meld je aan voor de wekelijkse subsidieflits
 
dit veld niet invullen s.v.p.