Wereld Autisme Dag – 2 april 2024!

Zondag 2 april is het Wereld Autisme Dag. Deze dag is bedoeld om mensen bewust te maken van wat autisme eigenlijk is. Op dit moment zit ruim 52 procent van de mensen met autisme thuis, terwijl zij een waardevolle bijdrage zouden kunnen leveren op de werkvloer. In onze database vind je meerdere regelingen voor mensen die thuis zitten en die moeite hebben om deel te nemen aan het arbeidsproces. Doel van deze subsidies en fondsen is om ook hen een passende plek op de werkvloer te geven.

Wat is autisme?

Autisme is heel moeilijk te definiëren. Volgens psychiater en hoogleraar autisme Wouter Staal is autisme de ‘verzamelnaam voor gedragskenmerken die duiden op een kwetsbaarheid op de volgende gebieden: sociale interactie, communicatie, flexibiliteit in denken en handelen en het filteren en integreren van informatie.’

Onderzoek naar autisme

Wetenschappers wereldwijd doen al jaren intensief onderzoek naar autisme. Desondanks is nog altijd onbekend wat autisme nou precies is. Ook bestaat er geen ‘biomarker’ – zoals een bloed- of  DNA-test – waarmee autisme objectief kan worden vastgesteld. De diagnose wordt momenteel nog altijd gesteld op basis van gedragskenmerken en op basis van vragenlijsten. Deze vragenlijsten zijn vaak gericht op kinderen en werken dus minder goed bij volwassenen. Het Nederlands Autisme Register (NAR) doet momenteel ook onderzoek naar online taken waarin autisme opgemerkt kan worden. Hopelijk kan hierdoor de diagnostiek voor volwassenen verbeterd worden.

Activiteiten rondom Wereld Autisme Dag

Er worden diverse activiteiten georganiseerd waarmee aandacht wordt gevraagd voor autisme in de week van 30 maart t/m 6 april. Hiernaast is er een landelijke campagne om geld in te zamelen voor het Autismefonds. Ook kun je een kaartje sturen naar iemand met autisme, of iemand die jou steunt met jouw autisme.

Op vrijdag 31 maart opent Pascal van IJzendoorn, regiobestuurder van NVA Noord-Holland, de Amsterdamse beurs. Daarbij vraagt de NVA aandacht voor het dichter bij elkaar brengen van werknemers met autisme en werkgevers. Op dit moment zit namelijk ruim 52 procent van de mensen met autisme thuis, terwijl ze een waardevolle toevoeging zijn op de werkvloer.

Mensen met autisme beschikken over specifieke talenten en vaardigheden die meerwaarde kunnen hebben voor een bedrijf. De aanpassingen die sommige werknemers met autisme nodig hebben zijn doorgaans vrij makkelijk te realiseren. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om zaken als het dempen van te felle lichten, het bieden van structuur of een vaste werkplek.

Regelingen in het teken van Wereld Autisme Dag

In onze database vind je meerdere regelingen voor mensen die thuis zitten en die moeite hebben om deel te nemen aan het arbeidsproces. Doel van deze subsidies en fondsen is om ook hen een passende plek op de werkvloer te geven. Deze regelingen bieden financiële steun aan voor bedrijven die werkomstandigheden willen verbeteren of aanpassen. Zo kunnen ook de 52% mensen met autisme hun vele vaardigheden inzetten op de werkvloer. Wil jij weten welke regelingen hieraan bijdragen?

Neem een jaarabonnement

Ben je al abonnee? Log dan in en bekijk de actuele subsidies en fondsen!

Meld je aan voor de wekelijkse subsidieflits
 
dit veld niet invullen s.v.p.