Het ravijnjaar 2026, bereid je organisatie voor!

Steeds vaker horen we het voorbij komen, ‘het ravijnjaar 2026‘ komt eraan. Maar wat houdt dat precies in? Wie gaat er wat van merken? Hoe bereid je je voor? ZorgSubsidieKalender geeft je uitleg en tips.

Wat is het ravijnjaar?

Wat is de betekenis van het woord ravijnjaar? Feitelijk gaat het om een grote bezuinigingsronde die mogelijk ook gevolgen heeft voor jouw organisatie.

Wat is er aan de hand? Vanaf 2026 wordt er een nieuw financieringssysteem ingevoerd door de landelijke overheid. Concreet betekent dit dat het geld uit het gemeentefonds via een nieuwe verdeelsleutel wordt toegekend aan gemeenten. Zoals het er nu naar uitziet gaan gemeenten gezamenlijk tussen de 2,5 en 3 miljard euro minder krijgen. Een forse bezuiniging dus, die nu al zorgt voor veel onzekerheid bij gemeenten. Zij zullen zeer waarschijnlijk begrotingstekorten krijgen en fors gaan snijden in hun kosten.

Dit probleem is al enige tijd bekend. Verschillende politieke partijen en gemeentelijke organisaties hebben de Nederlandse regering gevraagd maatregelen te nemen om deze financiële kloof te overbruggen​​.

Onderscheid tussen wettelijke en niet-wettelijke taken van de gemeenten

Gemeenten krijgen budget voor het uitvoeren van wettelijke taken zoals als jeugdhulp, WMO, woningbouw en armoedebeleid. Zijn zijn dus verplicht om deze taken uit te voeren. Echter, in de ene gemeente is de vraag naar jeugdhulp en WMO veel hoger dan in andere gemeenten. Toch krijgen zij dan niet meer budget. Gemeenten dreigen daardoor financieel in de knel te raken.

Gemeenten kunnen van het overige beschikbare budget subsidie te verstrekken aan non-profit organisaties. Organisaties die zich inzetten voor bijvoorbeeld maatschappelijke participatie, nieuwkomers, verzachting van armoede, cultuur en sport. Dit zijn niet-wettelijke taken van de gemeenten en zij zullen daarom vooral in dit werkveld gaan korten op subsidies. Dus vooral non-profit organisaties die niet-wettelijke taken uitvoeren lopen het risico op het wegvallen van subsidies.

Wat betekent het ravijnjaar 2026 voor mijn organisatie?

Wanneer gemeenten minder geld krijgen uit het gemeentefonds dan zullen zij hun wettelijke taken blijven uitvoeren. Om toch binnen het budget te blijven zullen zij gaan snijden in de subsidies voor de non-profits die de niet-wettelijke taken in hun gemeente uitvoeren. En mogelijk krijgen sommige non-profits zelfs helemaal geen subsidie meer.

Wat gaat dit betekenen voor jouw organisatie? Blijft jouw droomproject slechts een droom? En kan jouw organisatie wel door gaan met wat jullie doen?

Heeft het ravijnjaar gevolgen voor zorgorganisaties?

Dat kan. Het geld voor de zorg komt niet van gemeenten maar via de zorgverzekeraars en de landelijke WLZ (Wet Langdurige Zorg). Zorgorganisaties worden in hun begroting dus niet of in mindere mate geraakt door het Ravijnjaar. Dit laatste zal vooral het geval zijn wanneer zij naast hun basiszorg ook lokale projecten willen uitvoeren voor specifieke doelgroepen binnen hun gemeenten.

De eerste signalen zijn er al!

Voor het Nederlands Filmfestival is de subsidieaanvraag van € 600.000 afgewezen. En aanvankelijk waren ook de subsidieaanvragen van de Utrechtse verkeerstuin, de dierenweides en de amateurkunst afgewezen. Dit zorgde voor grote maatschappelijke onrust, petities en demonstraties bij het stadhuis. Het onheil is nu voorlopig afgewend. De Utrechtse gemeenteraad heeft 10 uur vergaderd waarna de geplande bezuinigingen zijn teruggedraaid. Het geld voor de amateurkunst moet worden opgebracht door het Centraal Museum, de Stadsschouwburg en Tivoli Vredenburg. Zij hebben hun subsidie al ontvangen, dus zij moeten vrijwillig afstand doen van hun budget. Of ze dat gaan doen is nog maar de vraag. (bron: RTV Utrecht).

Sharon Dijksma, burgemeester van Utrecht en tevens voorzitter van de VNG zei al eerder dit jaar: ‘2026 wordt een rampjaar als het Rijk niet bijspringt.‘ Zij riep daarom de coalitiepartijen op om nogmaals naar het hoofdlijnenakkoord te kijken.

Hoe bereid ik mijn organisatie voor op het ravijnjaar 2026?

Is jouw non-profit organisatie volledig of deels afhankelijk van gemeentelijke subsidie? Dan loop je een groot risico dat je subsidie wordt gekort of dat je subsidie zelfs helemaal wegvalt. Gelukkig heb je nu nog de tijd om je voor te bereiden op 2026.

1. Zorg dat je niet afhankelijk bent van één geldgever

Kun je al jarenlang rekenen op een subsidie van je gemeente voor jouw activiteiten? Heb je nooit hoeven zoeken naar andere geldbronnen? Was dit voor jou vanzelfsprekend en kon je achterover leunen? Kom dan nu in actie. Dit is hét moment om te gaan zoeken naar nieuwe geldgevers. Misschien heb je je begroting al rond voor 2025? Of moet je nog extra subsidies en fondsen werven om de gaten te dichten? Wij helpen je graag.

Mogelijk zijn er fondsen die projecten steunen voor jouw doelgroep of activiteiten. Kijk dan of je daar een projectaanvraag kunt indienen. Een andere mogelijkheid is om bedrijven aan je te verbinden. Veel bedrijven hebben een MVO-beleid en mogelijk past hun MVO-doelstelling en die van jouw organisatie goed bij elkaar. Naast deze twee mogelijkheden zijn er nog vele andere manieren om geld in te zamelen voor jouw non-profit.

Wist je dat er alleen al op het gebied van zorg en welzijn meer dan 1.000 geldgevers zijn voor projecten? Je vindt deze geldgevers overzichtelijk bij elkaar in de ZorgSubsidieKalender database

2. Haal de juiste kennis in huis

Ontbreekt in jouw organisatie de kennis om zelfstandig subsidies of fondsen aan te vragen? Je hebt nu nog de tijd om die kennis in huis te halen. Je kunt natuurlijk een vacature voor een subsidie-adviseur of een fondsenwerver plaatsen, maar ook in deze branche zijn grote tekorten op de arbeidsmarkt. Daarom is het verstandiger als jij of één van je collega’s een training volgt. Dan heb je de kennis in huis en ben je niet meer afhankelijk van dure adviseurs.

Wij kunnen je hierbij helpen, onze training ‘Word een Pro in Subsidie- en Fondsenwerving!‘ is speciaal voor beginners. Je leert via een praktische methode winnende projectplannen te schrijven. En wat onze training uniek maakt: na afloop krijg je één jaar onze hulp bij het schrijven van je subsidie- en fondsaanvragen!

3. Kom nu in actie!

Kom nú in actie want het ravijnjaar 2026 komt snel dichterbij. Wacht dus niet te lang want de concurrentie die een beroep doet op de verschillende geldpotjes neemt toe. Houd ook rekening met de doorlooptijd van een subsidie- of fondsaanvraag. Het schrijven van een gedegen projectplan kost je tijd en een geldgever heeft tijd nodig om je projectplan te beoordelen. Dit traject duurt al snel 2 tot 4 maanden. Helaas kun je ook nog te maken krijgen met afwijzingen van je subsidie-of fondsaanvraag, zodat je weer opnieuw moet beginnen. Begin dus tijdig!

Hoe kan ZorgSubsidieKalender je helpen?

Leer zelf subsidies en fondsenwerven!

Val niet in het ravijn! Jij kunt er zélf voor zorgen dat jouw plannen de komende jaren wél door kunnen gaan. Bij ons krijg je alle basiskennis in de training ‘Word een Pro in Subsidie- en Fondsenwerving!‘ Deze training stoomt je klaar om geheel om zelfstandig fondsen en subsidies te werven voor jouw organisatie. Ook kun je meteen één maand zoeken naar passende geldgevers in onze handige database!

Mis nooit meer een subsidie- of fondsendeadline, gebruik onze handige database!

Wil je altijd actueel zicht hebben op fondsen en subsidies? In de Subsidiekalender database staan ruim 1.000 fondsen en subsidies voor projecten in zorg en welzijn. Je kunt filteren op doelgroep, thema en regio. De database wordt wekelijks geactualiseerd en iedere maand voegen wij tussen de 50-150 nieuwe regelingen toe. Zo ben je altijd actueel geïnformeerd, kun je tijdig je projectaanvraag indienen én mis je nooit meer een deadline!

Of bekijk onze agenda en meld je aan voor een van onze gratis webinars

Over de ZorgSubsidieKalender

ZorgSubsidieKalender is dé subsidie- en fondsenspecialist voor Zorg & Welzijn. Wij helpen organisaties bij het vinden én bij het leren aanvragen van passende subsidies en fondsen.
Heb je vragen? Neem dan gerust contact op met ons.

Meld je aan voor de wekelijkse subsidieflits
 
dit veld niet invullen s.v.p.