Fonds Sluyterman van Loo stimuleert het levensplezier van ouderen

Interview met Lotte Batelaan, projectadviseur bij het Fonds Sluyterman van Loo. Samen met haar collega projectadviseur Marianne van Driel en directeur Lonneke Regter is zij het eerste aanspreekpunt voor initiatieven op zoek naar financiering. We vroegen aan Lotte welke tips zij heeft voor mensen die een projectaanvraag willen doen.

Het Fonds

Het vermogen van het Fonds Sluyterman van Loo komt uit nalatenschappen van de familie Sluyterman van Loo. De stichting werd in 1916 opgericht toen Frederika Henrietta haar ouderlijk huis op Akerendam, naliet voor alleenstaande protestantse vrouwen.

Loote Batelaan, projectadviseur Fonds Sluyterman van Loo

Lotte Batelaan

Lotte: ‘Gaandeweg is de stichting zich meer gaan richten op maatschappelijke projecten voor ouderen. Rond de eeuwwisseling ontstond Fonds Sluyterman van Loo. De familie Sluyterman van Loo is nog steeds betrokken, momenteel is Koeno Sluyterman van Loo de voorzitter van het bestuur van het fonds.’ Naast het financieren van projecten beheert het fonds ook nog de buitenplaats Akerendam in Beverwijk. Een rijksmonument uit de zeventiende eeuw bestaande uit een park en het huis van waaruit Lotte en haar collega’s hun werkzaamheden uitvoeren.

Stimuleren van creatieve ontwikkeling en verbinding

Het fonds heeft op dit moment twee programma’s die projecten financieren:

  • Verbinding: gericht op een breed scala aan sociale groepsactiviteiten voor ouderen. Denk aan dialogen, educatieve activiteiten, sportieve activiteiten of erfgoedoverdracht.

  • Lang Leve de Kunst: gericht op actieve kunstbeoefening (zang, dans, theater, beeldende kunst) door ouderen onder leiding van een professionele kunstenaar. En deelname aan culturele activiteiten. Denk dan bijvoorbeeld aan workshops of gesprekken rondom bezoek aan een tentoonstelling of voorstelling.
Dansnest, project De Ader, fotografie Roos Pierson

Lotte licht de doelstelling van het fonds toe: 

‘Wij vinden het belangrijk dat ouderen de verbinding met anderen, zichzelf en hun omgeving aangaan. Dit lijken misschien grote woorden, maar we zien dat aanvragers mooie initiatieven opzetten die juist dit op originele wijze stimuleren.
Denk aan de verbinding met jezelf en anderen door je levensverhaal op te stellen of samen te reflecteren op thema’s die in deze levensfase voor je spelen. Maar ook iets nieuws leren, je ontwikkelen en verwonderen over wat je kan! Dit zijn allemaal vormen van activering die kunnen leiden tot zelfontplooiing, eigenwaarde en het gevoel ertoe te doen.”

Een goede slaagkans

Lotte vertelt ons dat ze veel aanvragen kunnen toekennen. Met een passend projectplan maak je dus een goede kans op financiering.

‘Wij hebben tot nu toe de luxe dat we aanvragen vooral op inhoudelijke gronden kunnen beoordelen: past het project binnen ons toekenningsbeleid en is het voldoende solide? Samen met heldere toekenningscriteria aan de voorkant leidt dit ertoe dat we gelukkig relatief weinig projecten hoeven af te wijzen.’ 

Lotte merkt wel dat er steeds meer aanvragen binnenkomen bij de fondsen. Demografische en maatschappelijke ontwikkelingen rondom het ‘Ravijnjaar’ spelen hier een rol in. Gemeenten ontvangen vanaf 2026 minder geld vanuit het Rijk en gaan naar verwachting flink bezuinigen op subsidies in het maatschappelijk domein.

Lotte’s tips voor je aanvraag

We vragen aan Lotte welke tips zij geeft aan organisaties die een projectaanvraag bij het Fonds Sluyterman van Loo willen indienen. Dit is haar antwoord:

Zij licht toe: ‘De meest voorkomende reden voor een afwijzing is dat de aanvraag om een eenmalige activiteit gaat. Wij vinden het belangrijk dat ouderen minimaal aan drie groepsbijeenkomsten deelnemen, en liefst meer. Dit staat ook in onze richtlijnen en in de quickscan.’

‘We zien regelmatig dat het uiteindelijke aantal deelnemers aan bijeenkomsten toch een stuk lager ligt dan vooraf geschat. Als dit teveel uit elkaar loopt, kan het zijn dat de uiteindelijke vaststelling van de gift naar beneden wordt bijgesteld. En dat is zonde. 

‘We hebben een snelloket met een versimpelde aanvraagprocedure waarbij je maximaal € 3.000,- kunt aanvragen. Dus heb je een idee en wil je dat uitproberen? Begin dan met een pilot. Onze ervaring leert dat deze aanpak het beste werkt: begin klein, leer daarvan en laat daarna het initiatief organisch groeien. Zo laat je ook het lerend vermogen van de organisatie zien.’

Na afloop: de verantwoording

Na de uitvoering van het project krijgen initiatieven weer intensiever contact met Lotte en haar collega’s:

‘Organisaties krijgen in principe het geld pas nadat ze de verantwoording hebben ingediend. Het is leuk in de verantwoording te lezen wat er van het project is terechtgekomen en wat het heeft opgeleverd. We stellen vragen bij de verantwoording die stimuleren om zelf te reflecteren op wat het meest inspirerend en uitdagend was in het project. En soms gaan we natuurlijk op werkbezoek of bekijken we een voorstelling of presentatie. We zitten zo als projectadviseurs erg dicht op het vuur vind ik, en dat maakt het werk voor ons extra leuk!’

Je project is succesvol afgerond. Hoe kun je het voortzetten?

Een project succesvol afronden is één ding, maar hoe zorg je ervoor dat het ook op lange termijn blijft bestaan? Lotte deelt het perspectief van Fonds Sluyterman van Loo:

‘We zijn zeker bezig met dit vraagstuk. Wanneer een organisatie iets heeft opgezet wat aanslaat dan willen wij graag kijken hoe we kunnen helpen bij de borging. Ja, innovatie vinden we heel mooi en originele ideeën ook, maar dat hoeft niet ieder jaar opnieuw. We vinden het juist belangrijk dat je een project verder kunt ontwikkelen en versterken door het te blijven aanbieden of uit te breiden naar andere locaties.’

Naast projectsteun helpt het fonds dus projecten bij uitbreiden en opschalen van hun initiatief. Bewezen succesvolle formats introduceren ze tijdens online inspiratiesessies aan organisaties die geïnteresseerd zijn in het opzetten van soortgelijke activiteiten voor ouderen. Ze hebben sinds 2022 ook een ontwikkelprogramma. Hierin helpen ze een geselecteerde groep aanvragers met het opschalen van hun initiatief en het ontwikkelen van een duurzame financieringsmix, o.a. door proposities aan het bedrijfsleven te ontwikkelen.

Lotte’s tips voor de borging van je project

Een verschil maken in het leven van ouderen

Fonds Sluyterman van Loo wil bijdragen aan het welbevinden van ouderen in Nederland door ze te activeren, inspireren en betekenisvol contact te stimuleren.

Lotte vertelt ons over het ‘springplank effect’:

‘We hopen dat de initiatieven een blijvend effect hebben op de deelnemers. Het ‘springplank’ effect noemen we dat ook wel; dat ouderen de smaak te pakken krijgen en aan andere clubjes mee gaan doen, een hobby fanatiek oppakken of met mededeelnemers andere activiteiten gaat ondernemen. Dit kan overigens ook iets eenvoudigs als een wekelijkse wandeling in de buurt zijn…’

Daarnaast heeft het fonds samen met ZonMw in 2024 een onderzoek laten doen naar de impact van kunstbeoefening. Dit SROI-onderzoek (Social Return On Investment), uitgevoerd door VitaValley brengt de impact van de kunstinitiatieven voor de deelnemers en andere betrokken partijen in kaart. Zes door het fonds gefinancierde initiatieven deden hieraan mee.

‘De kosten – baten analyses maken inzichtelijk hoeveel de investeringen in de kunstinitiatieven aan maatschappelijke en monetaire waarde opleveren. Bijvoorbeeld door te laten zien dat door deze initiatieven het welzijn en de positieve gezondheid van de ouderen bevorderd wordt en daarmee zorgkosten bespaard worden. We hopen dat de resultaten van het onderzoek eraan bijdragen dat er meer aandacht komt voor de preventieve werking van kunstbeoefening en het maatschappelijke en financiële rendement.’

Meer weten?

Wil je meer weten over het Fonds Sluyterman van Loo of wil je bij hen een aanvraag doen? Bezoek dan hun website.

Over ZorgSubsidieKalender

ZorgSubsidieKalender is dé betrouwbare en onmisbare informatiebron voor organisaties in Zorg & Welzijn die voor hun bestaan afhankelijk zijn van subsidies, fondsen en andere geldgevers.

Ben je regelmatig op zoek naar geld voor je projecten?

Bekijk dan onze database met 1.000+ fondsen en subsidies. Met een abonnement kijk je maanden vooruit en mis je nooit meer een deadline.

Wil je leren hoe je succesvol subsidies en fondsen kunt werven?

Met ons complete trainingsprogramma voor de beginnende aanvrager kent het subsidie- en fondsenwerven geen geheimen meer voor je.