Waar vind ik subsidie voor mijn bewonersinitiatief?

Heb jij een goed idee voor een initiatief waar jouw straat of buurt mooier, groener en socialer van wordt? Zijn er genoeg enthousiaste medebewoners voor het project en is geld het enige dat nog ontbreekt? Lees dan even verder. Er bestaan namelijk tientallen subsidies waar je met een bewonersinitiatief terecht kunt. In dit blog lees je waar die subsidies kunt vinden!

Behoefte aan zorgen voor elkaar

Eind 2020 deed Vilans samen met Nederland Zorgt Voor Elkaar (NLZVE) en Movisie, een onderzoek naar bewonersinitiatieven. Het onderzoek laat zien dat er een duidelijke behoefte is aan zorgen voor elkaar.

Bijna de helft van de deelnemende bewonersinitiatieven gaf aan behoefte te hebben aan aanvullende financiering. Negen van de tien geeft aan hun zorgactiviteiten te willen uitbreiden, maar één derde heeft daarvoor niet de middelen. Lees hier meer over het onderzoek.

Vind fondsen en subsidies die passen bij jouw bewonersinitiatief

Overheden en fondsen moedigen initiatieven van bewoners over het algemeen erg aan. Er zijn dus een heleboel regelingen die financiering kunnen bieden aan jouw initiatief. Iedere regeling heeft natuurlijk een eigen doelstelling, budget, werkgebied, voorwaarden en criteria. Kijk dus goed welk fonds of subsidie het beste bij je initiatief past voordat je aanvraagt, dat kan een hoop tijd en gedoe schelen.

Hieronder een aantal regelingen waar je mogelijk met je bewonersinitiatief terecht kunt.

Nationale Postcode Loterij – Buurtfonds

Het Postcode Loterij Buurtfonds is opgezet om buurtprojecten en bewonersinitiatieven die bijdragen aan een leefbare buurt financieel te ondersteunen. Denk aan nieuwe speeltoestellen voor de kinderen, meer groen in de buurt of activiteiten voor oudere buurtbewoners.

Het fonds nodigt alle buurtbewoners in Nederland uit om in actie te komen. Op die manier maken we met z’n allen Nederland een stuk mooier!

Budget: maximaal € 5.000,- per aanvraag
Deadline: jaar rond

Log in en bekijk regeling

Voor je Stadsie – Crowdfunding voor Utrecht

Op Voor je Stadsie kunnen maatschappelijke initiatieven online zichtbaar gemaakt worden en kan iedereen werken aan de realisatie van initiatieven die positief bijdragen aan Utrecht. Via Voor je Stadsie kan je actief campagne voeren om geld, hulp of materiaal in te zamelen voor jouw initiatief.

Het Voor je Stadsie-team denkt met je mee en geeft je advies over de opzet van je campagne.

Budget: het starten van een campagne is gratis, je bepaalt zelf het doelbedrag dat je wil ophalen
Deadline: jaar rond

Log in en bekijk regeling

Indebuurt033 – Ondersteuning bewonersinitiatief

Bij Indebuurt033 kun je een aanvraag indienen voor financiële ondersteuning voor buurtactiviteiten en -projecten binnen Amersfoort. Draagt het bij aan de sociale doelen die in de wijkplannen of het stedelijk plan beschreven staan? Heb je financiering nodig voor jouw activiteit?

Budget: geen vaststaand bedrag, aanvragen van meer dan € 100.000,- worden door het college beoordeeld.
Deadline: per kwartaal een nieuwe ronde

Log in en bekijk regeling 

Je eigen gemeente

Veel gemeenten hebben een specifieke regeling voor bewonersinitiatieven. Vaak is het aanvragen niet ingewikkeld en de behandelingstermijn relatief kort. Neem dus vooral een kijkje op de website van je gemeente, en schroom niet om contact met ze op te nemen!
Ben je klant van ons? Log dan in en zoek op jouw regio en vind regelingen en subsidies die specifiek voor jouw gemeente of provincie gelden!

Meer fondsen en regelingen zien?

Dit zijn een paar voorbeelden van regelingen voor bewonersinitiatieven, in onze fondsen- en subsidiedatabase staan er nog tientallen. Wil je hiervan op de hoogte blijven en toegang krijgen tot meer dan 1.000 fondsen en subsidies in Zorg en Welzijn? Neem dan een abonnement op onze database.

Neem een jaarabonnement

Al klant? Log dan in en bekijk de actuele lijst van subsidies voor bewonersinitiatieven.

Meld je aan voor de wekelijkse subsidieflits
 
dit veld niet invullen s.v.p.