Vraag een fonds gerust om hulp als je subsidie aanvraagt

Heb jij ook last van bel-angst?

5 Belangrijke redenen om juist wél contact te zoeken met een een fonds of subsidieverstrekker

Vrijdagmorgen 9.07 uur, ik ontvang een mailtje waar de paniek vanaf spat.

‘We hebben een subsidieaanvraag ingediend bij een fonds en nu hebben ze me laten weten dat er informatie ontbreekt. Ik moet vóór a.s. maandag de informatie aanleveren. Mijn manager die alles heeft ingediend is met vakantie. Wat moet ik doen?’

Ze durft het fonds niet te bellen want ze is nog onervaren en bang om een domme vraag te stellen. Ik vraag haar om mij enkele screenshots te sturen en kijk even mee naar de ontbrekende informatie. Gelukkig hebben we het gauw opgelost. Toch raad ik haar aan om voor de zekerheid het fonds toch even te bellen. Geen vraag is namelijk te dom om te stellen en fondsen snappen dat je dit misschien voor het eerst doet. En je hebt dan meteen een bevestiging dat je op de goede weg zit.

Schroom niet en bel gewoon!

Vind jij het ook eng of spannend om een fonds te bellen als je vragen hebt? Stap over die schroom heen en bel gewoon!
Je zult ontdekken dat ze graag bereid zijn om je vragen te beantwoorden. De grotere subsidieverstrekkers en fondsen hebben zelfs een helpdesk en/of spreekuren om je verder te helpen. Dus maak er gebruik van!

Het bellen van een fonds heeft eerder voordelen. Hieronder lees je 5 redenen waarom het verstandig is om altijd te bellen als je vragen hebt of als je overweegt om een aanvraag te gaan schrijven.

check aanbesteden Alleen zij kunnen je inhoudelijke vragen goed beantwoorden en twijfels wegnemen

Vaak zit je in je eentje of met enkele collega’s te worstelen met je aanvraag. Om 100% zeker te weten dat je op de goede weg bent is het verstandig om te bellen zodat jullie je twijfels en inhoudelijke vragen kunnen voorleggen. Daarna weet je of je plan haalbaar is of niet en zo bespaar je dus ook nog eens veel tijd.

check aanbesteden

 Zij hebben belang bij kwalitatief goede aanvragen

Realiseer je dat ook zij belang hebben bij goede aanvragen. Ze hoeven zo geen tijd te verspillen aan verkeerd ingevulde of aanvragen of aanvragen die niet passen binnen hun criteria. Door te bellen help je dus niet alleen jezelf maar hen ook.

check aanbesteden

Fondsen en subsidieverstrekkers willen impact creëren met hun financieel bijdrage

Ook fondsen en subsidieverstrekkers maken jaarplannen met doelstellingen. Zij willen dat hun doelgroepen goed geholpen worden of dat de door hen vastgestelde doelstellingen bereikt worden die zij met het geld voor ogen hebben. En in feite ga jij hen helpen om hún doelstellingen te realiseren. Vandaar dat ze graag bereid zijn om je vragen te beantwoorden, ze hebben immers zelf belang bij het resultaat van jouw project.

check aanbesteden

 Je bouwt aan je relatie met het fonds

Het is belangrijk om te bouwen aan je relatie met de financier. Dat kan door te bellen en je vragen voor te leggen. Bereid je telefoontje wel goed voor en zorg dat je relevante vragen stelt (waarvan het antwoord niet op hun website te vinden is). Toon ook belangstelling voor het fonds door bijvoorbeeld te refereren aan een project dat bij hen op de website staat.
Daarnaast: noteer altijd de naam en functie van de contactpersoon die je gesproken hebt, je kunt er bij een later contact altijd weer aan refereren. En zij leren zo jou natuurlijk ook kennen!

check aanbesteden

 Je leert ervan en je ontdekt hoe zij naar je plan kijken

Door je vragen voor te leggen krijg je inhoudelijk goede feedback op je plan. Ook leer je ervan omdat je ontdekt hoe zij naar plannen kijken vanuit hun perspectief. Door er met hen over in gesprek te gaan krijg je het vertrouwen dat je op de juiste weg bent.

Mijn ervaring is dat men graag bereid is om je te helpen. Dus schroom niet, bij twijfel of vragen altijd even bellen met een fonds of subsidieverstrekker! Geen vraag is te dom om te stellen!

Nog meer vragen over fondswerving?
Ik help je graag om het allemaal te leren via de workshop “De Geheimen van Subsidiemanagement Ontrafeld”.

Workshops bekijken

 

Auteur: Stance van Heijst