Woensdag 22 november is het weer zover! We mogen stemmen voor de Tweede Kamer verkiezingen. Uit onderzoek van Ipsos bleek dat het thema zorg één van de belangrijkste thema’s is voor kiezers. Met de vergrijzing van de samenleving én het personeelstekort in de gezondheidszorg staat de hele sector de komende jaren voor grote uitdagingen. Vandaar dat het als kiezer van belang is om de standpunten van de politieke partijen rondom het thema zorg goed te kennen. De toekomst van de gezondheidszorg gaat ons namelijk allemaal aan. Daarom lichten we in dit artikel een aantal belangrijke thema’s rondom de zorg in de verkiezingen voor je uit.
Thema 1: Preventie en leefstijl
Tijdens Het Grote Zorgdebat kwam naar voren dat preventie en leefstijl een belangrijk thema is voor de politieke partijen. Volgens Bertine Lahuis van het NFU is preventie belangrijk om toekomstige ziekte te voorkomen. Zo kan de druk op de zorg verlaagd worden. Veel partijen zetten in op het stimuleren van een gezonde levensstijl. Zo wil een aantal partijen de marketing op ongezonde producten beperken of afschaffen (VVD, NSC, Groenlinks-PvdA, PvdD, CDA). Daarnaast zijn er een aantal partijen die het btw-tarief voor groente en fruit willen terugbrengen tot 0% (BBB, D66, ChristenUnie). Daarentegen zijn er ook partijen die zulke maatregelen vinden doorslaan aangezien ze burgers niet willen betuttelen. Iedereen moet immers zelf kunnen bepalen hoe ze willen leven (PVV, FvD, DENK). Er zijn ook partijen die willen inzetten op armoedebestrijding om de algehele gezondheid te verbeteren (Volt, NSC).
Thema 2: Wachtlijsten & toegankelijkheid in de GGZ
Een ander thema in de huidige verkiezingen zijn de lange wachtlijsten in de GGZ. Het merendeel van de partijen benoemt dit punt ook in hun verkiezingsprogramma’s. Zo zijn een aantal partijen voor het aanpakken van de systematiek van de wachtlijsten om deze zo te verkorten. Bijvoorbeeld door een slimmere doorverwijssystematiek (VVD, NSC, D66, ChristenUnie, DENK). Ook wordt voorgesteld om de praktijkondersteuner GGZ bij de huisarts naar voren te schuiven voor eenvoudige GGZ zorg (BBB). Daarnaast zet een aantal partijen in op e-health oplossingen om de wachttijden in de zorg te verkorten (Volt, VVD, ja21, CDA). Tenslotte zijn er een aantal partijen die vinden dat de marktwerking is doorgeslagen in de zorg. Zij stellen voor om het zorgsysteem deels of geheel op de schop te gooien (PvdD, Groenlinks-PvdA, PVV, Bij1, SP).
Kies bewust
Dit artikel heeft je een korte indruk gegeven van de standpunten van de verschillende partijen. Ben je benieuwd geworden naar de standpunten van de verschillende partijen over palliatieve zorg, kwaliteit van de zorg en digitale zorg? Verdiep je dan verder in de verschillende partijprogramma’s. Om een globale indruk te krijgen van de mening van de partijen over de zorg voor de aankomende verkiezingen dán kan een stemwijzer helpen. Dit zijn een aantal stemwijzers gericht op de zorg Verkiezingswijzer Zorg, Kies voor GGZ en Zorgkieskompas van Actiz. Na de stemwijzer kun je je nog verder verdiepen in de partijprogramma’s van de partijen die aansluiten bij jouw mening.
Ontdek onze fondsen- en subsidie database
Neem het heft in eigen handen. Kies voor ZorgSubsidieKalender! Wij hebben namelijk de juiste kennis in huis om jouw organisatie op weg te helpen met de projecten die écht nodig zijn voor een goede gezondheidszorg. Wil je alle subsidiemogelijkheden in de gezondheidszorg bekijken? Of ben je breder op zoek naar fondsen en subsidies? Dan biedt de ZorgSubsidieKalender database een uitkomst. Onze database bevat namelijk meer dan 1.000 subsidies voor de Zorg & Welzijn sector. De database bevat nationale, regionale én lokale regelingen. Zo vind je snel een subsidie in jouw regio die past bij jouw project!