Subsidiekans vergroten met strategische keuzes!

Wanneer je een subsidie of fonds aanvraagt dan wil je je kans op succes natuurlijk zo groot mogelijk maken. Een goed projectplan en het voldoen aan alle eisen helpt zeker, maar je kunt nóg meer doen om je subsidiekans te vergroten.

Door het maken van strategische keuzes bij het schrijven van je projectplan zorg je ervoor dat je meer kans maakt op een toekenning. Hoe doe je dat? Door je extra goed te verdiepen in de geldgevers, bijvoorbeeld door hun websites en jaarverslagen te bestuderen.

Jaarverslag van subsidieverstrekkers en fondsen is een interessante informatiebron

Geldgevers brengen jaarlijks een verslag uit over het afgelopen jaar. Het openbaar publiceren van een jaarverslag is verplicht en het is voor jou een interessante bron van zowel inhoudelijke als financiële informatie over deze subsidieverstrekker of het fonds.

Maar wat kun je nou met als deze informatie? Hieronder lees je hoe je op basis van jaarverslagen je eigen slimme strategische keuzes kunt maken en je subsidiekans kan vergroten.

Gebruik het jaarverslag om je subsidiekans te vergroten

Het jaarverslag is een manier om verantwoording af te leggen. Geldgevers maken zo hun maatschappelijke bijdrage zichtbaar voor de buitenwereld en laten ook zien welke beleidskeuzes daaraan ten grondslag liggen.

Het jaarverslag is daarom voor jou een hele interessante bron van informatie bij het opstellen van je projectplannen. In het jaarverslag zie je bijvoorbeeld:

  • Het totale budget dat is besteed in het afgelopen jaar
  • Aan welke hoofd- en subthema’s geld is gedoneerd
  • Op welke doelgroepen zij zich richten
  • In welke regio’s projecten zijn toegekend
  • Welke thema’s veel budget krijgen en welke minder
  • Welke bedragen zijn toegekend per project
  • Voorbeeldprojecten en hun uitkomsten
  • Beleidskeuzes en verschuivingen daarin ten opzichte van vorige jaren.

En wanneer je meerdere jaarverslagen van dezelfde geldgever vergelijkt zie je mogelijk interessante trends. Hieronder zie je informatie uit het jaarverslag 2023 van het VSBfonds:

Bron: Jaarverslag VSB fonds 2023

Kies je voor populaire of juist minder populaire thema’s?

Wat opvalt is dat het VSBfonds binnen het hoofdthema Mens & Maatschappij het grootse budget beschikbaar stelt voor deze drie onderwerpen:

  1. Vaardigheden ontwikkelen (4 miljoen voor 57 projecten)
  2. Ontmoetingsplekken (3.1 miljoen voor 186 projecten)
  3. Eigen mogelijkheden ontdekken (2.9 miljoen voor 88 projecten)

Wat hier opvalt is dat ontwikkeling van mensen (1 en 3) belangrijke speerpunten zijn voor het VSBfonds. Wanneer jouw project hierin past dan heb je mogelijk een grote(re) kans op een toekenning.

Als we kijken naar het aantal projecten voor ontmoetingsplekken (186 projecten) dan kun je concluderen dat er in 2023 in theorie binnen 50% van de gemeenten in Nederland een ontmoetingsplek is gecreëerd. Ook binnen dit thema maak je dus een grote kans wanneer jouw project daarbinnen past. Hoewel je natuurlijk niet weet welke percentage aanvragen hiervoor is afgewezen.

Binnen het hoofdthema Kunst & Cultuur worden de grootste budgetten beschikbaar gesteld aan:

  • Festivals (2 miljoen voor 136 projecten)
  • Kunstbeoefening in de vrije tijd (1.8 miljoen voor 454 projecten)
  • Netwerkinstelling (1.8 miljoen voor 20 projecten)

Ook op basis van deze informatie kun je je eigen koers gaan bepalen. Kies je er voor om binnen deze grootste thema’s een aanvraag te doen omdat je dan de meeste subsidiekans hebt? Maar mogelijk heb je dan ook de meeste concurrentie om deze potjes. Of kies je juist voor een andere aanpak en vraag je aan binnen een minder populair thema, zoals ‘netwerkmakers’.

Vergroot je subsidiekans, maak gebruik van de ‘witte vlekken’ op de landkaart

In het jaarverslag zie je ook naar welke provincies de grootste budgetten krijgen, in dit geval Noord- en Zuid-Holland. Deze hebben uiteraard ook de meeste inwoners en er wordt daar ook het meeste georganiseerd. Maar weet ook dat landelijk opererende geldgevers er willen zijn voor álle provincies in Nederland.

Dus bevindt jouw project of organisatie zich in een van de provincies buiten de randstad? Dan is dat waarschijnlijk een geografisch voordeel. Wanneer jij aanvraagt voor jouw regio dan ben je waarschijnlijk een van de weinigen. Dit vergroot dus ook je subsidiekans.

Welk bedrag kan ik aanvragen voor mijn project?

Een vraag die vaak terugkomt tijdens de webinars en trainingen die wij verzorgen is: ‘Welk bedrag kan ik aanvragen?’ Sommige geldgevers zijn daar heel duidelijk, zij communiceren het budget per project, en bij anderen tast je in het duister. In het jaarverslag kun je hierover vaak hele specifieke informatie vinden en soms kun je ook op basis van de cijfers je afwegingen maken voor het budget dat je wilt aanvragen.

Neem contact op met de geldgever

Er is veel schroom om contact te zoeken met geldgevers en vragen te stellen, ‘misschien vinden ze dat ik een domme vraag stel’. Bedenk dan dat subsidieverstrekkers en fondsen er baat bij hebben dat er passende projectvoorstellen worden ingediend. Dat scheelt hen ook veel tijd bij het beoordelen. Er is dus geen vraag te dom om te stellen en vaak krijg je ook een helder antwoord op de vraag of jouw project wel of niet binnen een thema past. Vooraf altijd even bellen dus!

Vergroot je subsidiekans, leer zelf subsidies en fondsen werven!

Meld je aan voor de wekelijkse subsidieflits
 
dit veld niet invullen s.v.p.