Financiering aanvragen voor je taalproject – waar doe je dat?

Volgens Stichting Lezen & Schrijven zijn 2,5 miljoen mensen in Nederland laaggeletterd. Dit heeft gevolgen voor hun welzijn. De kans is groot dat ze minder snel een baan kunnen vinden, en minder grip hebben op geldzaken en gezondheid. 

Laaggeletterdheid wordt algemeen erkend als een maatschappelijk probleem, ook door fondsen en overheidsinstanties. Er valt dus wel financiering aan te vragen, maar waar? Lees hieronder onze tips.

Waar kun je financiering aanvragen voor je taalproject?

Je hebt een geweldig idee, je plan staat, de doelgroep is betrokken, maar je hebt nog financiering nodig voor je taalproject. Hoe vind je de juiste subsidies en fondsen? We helpen je met de volgende tips op weg:

oranje vinkje

Kijk of je gemeente een passende regeling heeft

Vaak kun je subsidie vinden op gemeentelijk niveau, ga dus vooral kijken op de website van je gemeente en neem contact met ze op. Wellicht hebben ze een potje waar je initiatief in past. Grote gemeenten hebben in het algemeen een regeling waar taal expliciet benoemd wordt. Log in en bekijk de volgende voorbeelden in onze database:

Gemeente Rotterdam

Gemeente Amsterdam

Gemeente Den Haag

oranje vinkje

Zoek breed naar fondsen

Je project kan bij erg veel fondsen passen, zonder dat laaggeletterdheid een expliciet doel is. Taalprojecten kunnen bijvoorbeeld doelen zoals integratie van nieuwkomers, of het vooruit helpen van mensen in een achterstandssituatie dienen. Wees dus vooral niet bang om breed te zoeken om de beste match te vinden qua doelgroep en doelstelling van het fonds.

En aantal fondsen heeft natuurlijk wel het specifieke doel om de taalvaardigheid van bepaalde doelgroepen te vergroten. Dit geldt bijvoorbeeld voor Fonds21, dat projecten financiert die de taalvaardigheid vergroten van jongeren met een (risico op) taalachterstand. Log in en bekijk de regeling:

Fonds21

oranje vinkje

Blijf op de hoogte

Ook op landelijk niveau zijn er regelmatig subsidierondes, zorg dus dat je tijdig geïnformeerd bent over deze kansen! Een abonnement nemen op de ZorgSubsidieKalender database is een goede manier om dit te doen. We houden meer dan 1000 fondsen en subsidieregeling bij en zorgen zo dat je altijd up-to-date bent!

Ben je al klant? Dan raden we je aan om iedere twee weken de categorie ‘Nieuw’ door te nemen in de database, zo ben je steeds in een kwartiertje weer volledig op de hoogte.

Inloggen voor klanten >>

Wil je altijd op de hoogte zijn? Neem een jaarabonnement

Meld je aan voor de wekelijkse subsidieflits
 
dit veld niet invullen s.v.p.