De meeste subsidievertrekkers en fondsen werven actief projecten die passen binnen hun doelstellingen. Je vindt ze online en in databases zoals die van ZorgSubsidieKalender. Maar er is ook een andere categorie: stille fondsen. Deze fondsen die juist graag onzichtbaar zijn. Je vindt ze dus niet op internet of via aankondigingen. Hoe zit dat?
Dit is de mysterieuze categorie van de ‘stille fondsen’. Zij zijn bewust onzichtbaar, hebben geen website en zijn ook niet te vinden in (online) databases of op het internet. Ze treden niet in de openbaarheid en dat is vaak een hele bewuste keuze. Zij willen mogelijk niet overspoeld worden door projectaanvragen, want ze hebben niet de mankracht om die allemaal te beoordelen. Daarnaast willen zij mogelijk zelf de regie houden in de keuze voor hun projectdoelen en doelgroepen. Omdat deze fondsen niet in de openbaarheid treden, weet je niet welke criteria ze hanteren en wat hun doelstelling of donatiebeleid is.
Hoe kom je in contact met stille fondsen?
Deze fondsen zijn meestal stilletjes op zoek naar de juiste projecten om aan te doneren. Zij kijken actief om zich heen en meestal komen zij via hun netwerk in contact met potentiële projecten. Zij benaderen dan zelf de initiatiefnemers van zo’n project, en dat kan ook anoniem zijn.
Zo kreeg een zorginstelling ooit als tip om via een postbus een aanvraag te doen bij een voor hen totaal onbekende stichting. De zorginstelling diende een projectplan in en schreef over de kwetsbare doelgroep en de diverse sport- en spelvoorzieningen die nodig waren. Een paar weken later kreeg de instelling het benodigde geld gestort, waarna zijn hun project konden uitvoeren. Ook na de financiële verantwoording en een bedankje bleef het stil. Deze geldgever wilde dus echt op de achtergrond blijven.
Wees zichtbaar
Wanneer je dus geld zoekt voor je project, maak dat dan overal kenbaar, wees zichtbaar, en vertel het in je netwerk. Onderschat niet de kracht van een netwerk. Het geld komt niet zomaar naar je toe, het is altijd tweerichtingsverkeer.
Wat kun je nog meer als je op zoek wilt gaan naar de stille fondsen en gevers?
- Zoek contact met andere instellingen in je regio en vraag na, van wie hebben zij donaties ontvangen?
- Bekijk altijd de ‘mede mogelijk gemaakt door’ balken op pr materiaal van andere projecten en goede doelen
- Bekijk jaarverslagen en websites van collega-instellingen en andere projecten, daar staan ook donaties in
- Volg de lokale huis-aan-huis bladen, daar staan soms oproepen in van lokale stille gevers
- Benader contactpersonen bij gemeenten
Ben je regelmatig op zoek naar fondsen en subsidies voor jouw project?
Onze ZorgSubsidieKalender-database geeft je een compleet en actueel overzicht van ruim 1.000 fondsen en subsidies in Zorg & Welzijn. Bekijk ons jaarabonnement of meld je aan voor een gratis proefabonnement.