Sinds 20 maart is het officieel lente. Het weer laat dit niet altijd zien, maar het is wel degelijk tijd om ons voor te bereiden op het nieuwe seizoen. En wat past er nou meer bij de lente dan het groener worden van de bomen,daken en parkjes? Niet alleen is het mooi om te zien, het is ook ontzettend goed voor onze gezondheid. Ga dus, gezond en wel, een groen voorjaar in!

Een groen voorjaar voor een gezonder leven

Groen doet goed! Een mens haalt veel voordelen uit een groenere omgeving. Zo blijkt dat mensen minder stress ervaren als ze in een plantenrijke omgeving werken. Ook zorgt groen voor zuurstof. Door je te omringen met groen, wordt de lucht die je ademt beter. Daarnaast zijn mensen sneller geneigd om naar buiten te gaan en een wandeling te maken in een groene omgeving, wat ook talloze positieve effecten heeft op de gezondheid.

Groene subsidies voor een groen voorjaar

Het subsidie- en fondsenlandschap speelt in op de positieve effecten van een groen voorjaar. Momenteel zijn er namelijk veel subsidies gericht op het financieren van groene steden, groen voedsel en verschillende andere groene initiatieven. Allerlei partijen zetten zich in om onze maatschappij groener te maken. Denk aan provincies, gemeentes en de overheid, maar ook fondsen, stichtingen en wetenschappelijke instanties bieden groene mogelijkheden.

In onze database staan veel van deze groene regelingen. Dit zijn zowel nationale als regionale subsidies, bedoelt voor initiatieven, onderzoeken en verbeteringen die bijdragen aan een groenere samenleving. Wij lichten twee van deze regelingen voor je uit.

Regie-orgaan SIA – Voedsel en Groen

Met de regeling ‘Thematische vraagstukken’, onderdeel van het programma Praktijkkennis voor Voedsel en Groen, roept Regieorgaan SIA hogescholen op onderzoek te doen binnen een aantal vastgestelde thema’s in het groene domein. Er zijn vier thema’s, namelijk ketenafspraken op duurzaamheidsinitiatieven in de landbouw, op een maatschappelijk verantwoorde wijze dieren doden, dynamiek achter zeehondenpopulaties en hoogwaardig houtgebruik.

Budget: Maximaal € 500.000,-
Deadline: 16 april 2024

Log in en bekijk de regeling

Provincie Overijssel – Meer bos in Overijssel

De Provincie Overijssel streeft naar 10% extra bos in het jaar 2030.  De subsidie is bedoeld voor het realiseren van bos, houtwallen of erfbos. Dit is inclusief het opstellen van een inrichtingsplan, beplantingsplan en een beheerplan.

Budget: Maximaal € 70.000,- per hectare
Deadline: 31 december 2024

Log in en bekijk de regeling

Meer weten over groene subsidies?

Houdt jouw organisatie zich ook bezig met het groen maken en houden van onze omgeving? En wil je altijd op de hoogte zijn van de meest actuele groene regelingen? Met het abonnement op onze database krijg je toegang tot meer dan 1.000 regelingen gericht op Zorg en Welzijn, waaronder een groot aantal groene regelingen. Ook word je constant op de hoogte gehouden van de nieuwste, interessantste en groenste regelingen om de lente goed in te luiden.

Neem een jaarabonnement

Al klant? Log dan in en bekijk ons overzicht van groene fondsen.