Een subsidieaanvraag is meer dan een formulier invullen

Interview met Ellen Spanjers, fondsenwerver

Ellen SpanjersEllen Spanjers houdt zich al ruim tien jaar bezig met fondsenwerving. Ze adviseert zorg- en welzijnsorganisaties bij aanvragen maar benadert ook fondsen voor eigen projecten. Stof genoeg voor een gesprek.

Wat zijn de grootste fondsen in Zorg en Welzijn?

Het VSBfonds, Fonds NutsOhra en het Oranje Fonds zijn enkele grote fondsen met een ruim budget. Ook kun je bij deze fondsen met kleine aanvragen terecht.

Het VSBfonds heeft bijvoorbeeld een speciaal aanvraagformulier voor aanvragen beneden de € 5000,-. Dit aanvraagformulier is relatief eenvoudig en deze kleine aanvragen worden ook sneller behandeld dan grote.

Klein beginnen

Je kunt dus beter beginnen met een kleine aanvraag. Zo doe je ervaring op en leert een fonds jou kennen. Wanneer je een klein project  succesvol afrondt, dan geef je daarmee een visitekaartje af. Bij een volgende grotere aanvraag voor een nieuw project maak je daardoor meer kans.

Welke projecten hebben de meeste kans van slagen?

Vernieuwende projecten die zich richten op kwetsbare doelgroepen. Denk aan eenzame ouderen of  kinderen met een handicap. Projecten die de kwaliteit van leven van deze mensen willen verbeteren, of de participatie van deze groepen in de samenleving willen bevorderen, genieten de voorkeur.

Je moet dan wel iets zien te bedenken dat vernieuwend is voor jouw organisatie. Een subsidieaanvraag voor reguliere of structurele activiteiten is kansloos. Bedenk bovendien dat elk fonds eigen doelen en doelgroepen heeft. Jouw project moet daar exact bij aansluiten.

Wat is nog meer van belang?

Het project moet voorzien in een behoefte en daarmee bedoel ik die van de zorgvrager. Je moet kunnen aantonen dat die behoefte leidend is geweest bij je aanvraag. Doe je een grote aanvraag, dan maken projecten die voor een grote groep inzetbaar zijn meer kans.

Kun je voor alle kosten een aanvraag indienen?

Een fonds wil alleen projecten ondersteunen die breed gedragen worden en die blijven bestaan als de geldstroom ophoudt. Projecten waaraan vrijwilligers meewerken hebben dan ook een dikke streep voor.

Ook is het vaak een voorwaarde dat je meerdere fondsen aanschrijft voor één project en dat ook meldt. Het is een teken van motivatie als je de moeite neemt om aanvragen bij diverse fondsen in te dienen.  Bovendien spreiden fondsen graag de risico’s. Kent het ene fonds een geldbedrag toe, dan heb je een grotere kans dat het andere fonds ook subsidie geeft.

5 Toptips van Ellen Spanjers

  1. Begin met een klein project. Doe pas een grote aanvraag als je meerdere kleine projecten hebt gedaan;
  2. Verdiep je in een fonds. Elk fonds heeft zijn eigen formulieren, criteria, doelen en doelgroepen. Stem je aanvraag hierop af;
  3. Zorg voor een goed projectplan. Wees duidelijk in wat je met je project wilt: doelen, acties, resultaat;
  4. Neem alle kostenposten in je begroting op. Wat vaak vergeten wordt: de 21% BTW en de onkostenvergoedingen voor vrijwilligers;
  5. En last but not least: zie een aanvraag niet als bedelen. Dat is het namelijk niet. Fondsen hebben veel geld en moeten dat besteden op een manier die in hun statuten is vastgelegd. Jij kunt zo’n fonds daarbij helpen. Met een project dat helemaal aansluit bij de doelstellingen van een fonds zijn beide partijen gebaat.

Wil je zelf (nog) meer leren over het aanvragen van subsidies of fondsen?
Wij bieden diverse workshops en masterclasses aan, voor beginnende en ervaren schrijvers.

Workshops bekijken