Een steekje los? Ellen Spanjer over veldwerk

Interview (2013) met Ellen Spanjer – subsidieadviseur met ‘veldwerkervaring’

Wat was de aanleiding om het spel ‘Een Steekje Los?’ te ontwikkelen

Ellen SpanjersIk heb 15 jaar groepen mensen begeleid met eetstoornissen en vaak ook andere problemen. Het werd mij duidelijk dat niet iedereen kan genezen. Sommige mensen moeten ‘er mee leren leven’ en hun ziekte accepteren. Dat wordt echter vaak heel makkelijk door buitenstaanders gezegd. De vraag voor patiënten is dan: hoe doe je dat, en welke kwaliteit van leven heb je dan?

Over jezelf praten is (te) spannend

Ik merkte ook tijdens voorlichtingsbijeenkomsten dat mensen het vaak spannend vinden om over hun eigen ervaring te praten, dat vormt een enorme drempel en ik wilde daar een oplossing voor vinden. Mijn jarenlange ervaring en de vooroordelen die er zijn over deze patiënten en de GGZ inspireerden mij om dit spel te bedenken. Maar ik liep eerst 5 jaar met het idee rond voordat ik het echt ging uitwerken.

Het idee

Het doel van het spel is om mensen te helpen die in gesprek willen over psychische gezondheid, niet alleen cliënten maar ook familie, zorgverleners en anderen die direct of zijdelings met deze problematiek te maken hebben.

Zet door bij tegenslag!

Pas toen ik bij Zorgbelang ging werken ben ik het idee verder gaan ontwikkelen en deed ik de eerste subsidieaanvraag, die werd helaas niet gehonoreerd. Toch bleef ik er in geloven, ik heb het plan nooit aangepast en ben gewoon doorgegaan. Vervolgens heb ik toen bij zes fondsen tegelijk kleinere aanvragen ingediend van ca € 10.000,- tot €12.000,-.

  1. Kansfonds
  2. Fonds Nuts Ohra
  3. Fonds Psychische Gezondheid
  4. Dokter Wittenberg Stichting
  5. Stichting Voorzorg Utrecht
  6. Rabobank foundation

Totaal ging het om € 70.000,- en van het ene fonds na het andere ontving ik een toekenning. Geweldig, we konden van start!

1500 stuks

In augustus ging het spel met een oplage van 1500 stuks (en met 385 spelkaartjes per doos!) in China in productie. Inmiddels hadden we in de voorverkoop al 1000 spellen verkocht. Ongelooflijk, de mensen hadden het nog niet eens gezien! Ook waren we toen genomineerd voor de Agis Zorgverbeteraarsprijs. Voor de prijsuitreiking in oktober werd speciaal een doos uit China ingevlogen. Dus toen we het spel aan Agis lieten zien zagen we zelf ook pas voor het eerst hoe het geworden was. We hebben die prijs toen niet gewonnen, maar kregen wel veel publiciteit.

Gesprekken komen makkelijker op gang

Het bijzondere van dit spel is dat de gesprekken makkelijker op gang komen, juist omdat het zo laagdrempelig is en alles spelenderwijs gaat. Het is daardoor geen ingewikkeld gesprek meer en het is zeker ook geen therapie. Het spel zorgt er voor dat het onderwerp minder zwaar is en je krijgt juist hele verrassende en meer gelijkwaardige gesprekken.

Gewone vragen

Het spel bevat ook hele gewone vragen die niets met psychiatrie te maken hebben. Bijvoorbeeld: ‘Hoe vind je het als mensen onverwacht bij je op bezoek komen?’ Voor iemand met een dwangstoornis of smetvrees kan dat heel heftig zijn. Maar ook iemand zonder psychische problemen kan het moeilijk vinden wanneer er ‘spontaan’ bezoek komt binnenvallen. Hoe ga je daar je daarmee om? Wat doe je als het je echt niet uit komt?

Onverwachte spin-off

Wat we niet voorspeld hadden was dat we veel aanvragen krijgen voor spelworkshops met cliënten en/of hulpverleners. Soms in kleine groepen maar ook voor congressen en op lotgenotendagen. Uiteindelijk zijn we daarom spelleiders gaan opleiden.

Lessons learned & Tips

Tip 1: vraag bij meerdere fondsen aan als je vanuit een nieuwe of onbekende organisaties gaat aanvragen. Want ze kennen je nog niet.

Tip 2: zorg dat je uit je project ook inkomsten krijgt. Neem dit ook vooraf op in je projectplan (verduurzaming). Fondsen beoordelen je project namelijk ook op zelfredzaamheid.

Tip 3: doe altijd mee met prijsvragen, niet alleen om te winnen, maar ook voor de publiciteit. Dat heeft ons enorm geholpen.

Tip 4: spreek met leveranciers altijd een ‘all-in’ prijs af. Als er iets onvoorzien niet blijkt te werken is het risico en de eventuele extra kosten voor de producent of de aannemer.

Tip 5: ik vraag alleen geld aan voor projecten die geen haast hebben.

Kopen?

Het spel is onder andere te koop via semmi.net.

Inmiddels is het spel meerdere keren herdrukt inclusief 10 uitbreidingssets voor o.a. autisme, depressie, eetstoornissen persoonlijkheidsstoornissen adhd, etc.