Goede referenties, onmisbaar bij je subsidie- of fondsaanvraag!

Je bent het vast weleens tegengekomen bij je subsidie- of fondsaanvraag: je moet referenties opgeven. Maar wat verstaan ze precies onder referenties? Waarom vraagt een financier hiernaar? En waarom zijn referenties zo belangrijk bij je subsidieaanvraag? Je leest het hieronder.

Je ‘eigen vlees’ keuren is niet geloofwaardig

Uiteraard probeer je in je aanvraag de financier te overtuigen van de toegevoegde waarde en de urgentie van jouw project. Je profileert jezelf als deskundig en betrouwbaar. Maar wanneer buitenstaanders iets zeggen over jouw kwaliteiten of je project, overtuigt dat nog meer dan wanneer jij zelf zegt dat het ‘een mooi project’ is. Je lijkt dan op de ‘slager die zijn eigen vlees keurt’, en dat is minder geloofwaardig. Het is dus essentieel om aanbevelingen van onafhankelijke buitenstaanders te krijgen én deze te laten zien aan je geldgever.

Wat zijn referenties?

Referenten zijn personen of instanties die niet direct verbonden zijn aan je project maar het belang ervan onderstrepen. Vanuit hun functie, organisatie of levenservaring hebben zij goed zicht op jouw organisatie, het project en de projectleden. Het kan ook zijn dat ze belang hebben bij de uitvoering en de resultaten van het project.

Waarom vraagt een fonds of subsidieverstrekker naar referenties bij je subsidieaanvraag?

Een geldgever doet dat om meerdere redenen. Ten eerste willen ze een goed beeld krijgen met wie ze maken hebben. Bijvoorbeeld, ben jij als projectinitiator in staat om de beoogde resultaten te halen? En ze willen ook jouw deskundigheid en betrouwbaarheid kunnen beoordelen.

Daarnaast willen ze weten of er voldoende draagvlak is voor het project onder de betrokkenen. Denk daarbij aan:

  • je doelgroep
  • professionals met wie je werkt
  • je samenwerkingspartners
  •  

De buitenstaanders die je als referentie vraagt hebben vaak een frisse en onafhankelijke blik. En de gedachte van de financier is dus dat zij alleen hun ‘goede naam’ aan het project verbinden wanneer ze jouw project waardevol vinden en de projectleden geschikt voor hun taak.

Wie kun je vragen naar referenties voor je subsidieaanvraag?

Het is dus zaak om mensen te vinden die jou én je project kennen en het steunen, in welke vorm dan ook.
Weke mensen kun je zoal vragen? Denk aan mensen die:

  • belang hebben bij de uitvoering en uitkomsten van het project
  • jouw idee en het verwachte resultaat een warm hart toedragen
  • op basis van eerdere ervaringen vertrouwen uitspreken in jullie als projectgroep
  • bereid zijn om praktisch bij te dragen, bv. een werkruimte ter beschikking stellen
  • bereid zijn om een financiële bijdrage te leveren omdat ze het project steunen

Mensen benaderen, brrr… 

Misschien voel je koudwatervrees wanneer je mensen wilt benaderen, of voel je een hoge drempel om de telefoon te pakken. Toch voelt vrijwel iedereen zich vereerd wanneer hij of zij daarvoor gevraagd wordt en krijg je vrijwel altijd een vriendelijke reactie. Maak je referentie goed duidelijk wat het inhoudt om referent te zijn en vraag concreet om hun toestemming en contactgegevens.

Tip: help je referenten en neem de regie

Veel mensen zijn druk, daarom is het fijn als je ze helpt bij het opstellen van de referentietekst. Je hebt hun toezegging en dus kun je ze alvast vragen wat ze tegen de geldgever willen gaan zeggen over jouw project. Zet deze tekst in een mail als citaat en vraag daarop hun akkoord. Op deze manier hoeven ze alleen nog akkoord te geven op de tekst. Zo maak je het hen makkelijker én behoud je de regie over het proces.

Meer weten?

Wil je hier meer over weten? Of over andere zaken waarmee je rekening moet houden bij het schrijven van je aanvraag? Wij bieden diverse webinars en trainingen voor beginnende en ervaren schrijvers. Bekijk ze in onze agenda.

Bekijk onze agenda met webinars en trainingen

Meld je aan voor de wekelijkse subsidieflits
 
dit veld niet invullen s.v.p.