Subsidies en fondsen tegen eenzaamheid

De feestdagen staan bijna voor de deur. De decembermaand staat voor veel mensen in het teken van gezelligheid en saamhorigheid. Toch is december voor veel mensen ook een moeilijke maand. Uit onderzoek blijkt namelijk dat bijna de helft van de volwassen Nederlanders zich regelmatig eenzaam voelt. Voor deze groep kan de decembermaand uitdagend zijn. Gelukkig zijn er veel mogelijkheden om je in te zetten tegen eenzaamheid. Zo zijn er tal van fondsen en subsidies voor organisaties beschikbaar die hen in staat stelt om een project tegen eenzaamheid op te zetten. In onze database met 1.000 fondsen en subsidies op het gebied van Zorg & Welzijn kun je ook subsidies en fondsen tegen eenzaamheid terug vinden. In dit artikel lichten we een paar van deze subsidies en fondsen voor je uit.

 

Steeds meer mensen in Nederland voelen zich eenzaam

Eenzaamheid komt onder alle leeftijdsgroepen voor. Steeds meer Nederlanders voelen zich eenzaam. Er zijn verschillende oorzaken voor de toenemende eenzaamheid, zoals de vergrijzing en de nasleep van de coronaperiode. Het gevoel van eenzaamheid wordt ook steeds vaker erkend in de samenleving. Zo heeft de overheid zelfs een nationaal actieplan opgezet om eenzaamheid in Nederland te verminderen. Mensen die zich eenzaam voelen kunnen verschillende dingen doen om de eenzaamheid te verminderen. Ze kunnen bijvoorbeeld hulp vragen bij een professional of nieuwe contacten op doen door vrijwilligerswerk op te pakken. Het is kortom erg belangrijk om de band met de bestaande contacten te versterken en nieuwe contacten op te doen om de gevoelens van eenzaamheid te verminderen. Gelukkig staan deze mensen er niet alleen voor. Er zijn namelijk initiatieven die zich inzetten tegen eenzaamheid.

 

Subsidies en fondsen tegen eenzaamheid

Wil jouw organisatie zich ook inzetten tegen eenzaamheid? Dan zijn er verschillende fondsen en subsidies beschikbaar die je kunt aanvragen om jouw project te verwezenlijken. Zo kun je een bijdrage leveren om de eenzaamheid in Nederland tegen te gaan. We lichten een aantal fondsen en subsidies uit onze database voor je uit:

 

Gemeente Den Haag – Haags Ontmoeten

De gemeente verleent subsidie voor activiteiten en locaties voor het initiatief Haags Ontmoeten. Op een Haags Ontmoeten-locatie kunnen ouderen elkaar ontmoeten, ervaringen delen en samen een activiteit doen. De activiteiten moeten helpen bij een lichamelijk, geestelijk en sociaal gezond leven. Denk aan yoga, handwerken, met elkaar de krant lezen en het nieuws bespreken.

Budget: geen vaststaand bedrag.
Deadline: jaar rond. Voor het uitbreiden van de openingstijden of het opzetten van een nieuwe locatie kan tot 1 april 2024  een aanvraag worden ingediend.

Log in en bekijk de regeling

 

Stichting Welzijn Senioren – Projectsubsidies

De Stichting Welzijn Senioren wil bijdragen aan het welzijn van senioren vanaf 55 jaar die wonen in verzorging- en verpleeghuizen, hospices en andere woonsituaties in de regio Midden-Nederland. Zij doen dit door materiële steun te geven aan projecten die zijn gericht op het versterken van het fysieke, mentale en sociale welbevinden van senioren.

Budget: geen vaststaand bedrag
Deadline: jaar rond

Log in en bekijk de regeling

 

VSBfonds – Mens & Maatschappij

VSBfonds ondersteunt initiatieven die bijdragen aan een samenleving waarin iedereen actief meedoet, zich betrokken voelt en de kans heeft persoonlijk en maatschappelijk te groeien. Als sociaal fonds vinden ze het belangrijk om financiële steun te geven aan projecten die zich richten op actief burgerschap. Dit zijn projecten die ervoor zorgen dat mensen grip kunnen krijgen en houden op hun eigen leven. Want ieder mens heeft de behoefte om zelf vorm te geven aan zijn leven.

Budget: geen vaststaand bedrag
Deadline: jaar rond

Log in en bekijk de regeling

 

Ontdek 1.000 fondsen en subsidies in Zorg & Welzijn

Hopelijk hebben deze fondsen en subsidies je geïnspireerd om aan de slag te gaan met jouw project. Dit waren slechts een paar voorbeeld van fondsen en subsidies gericht op eenzaamheid. In onze fondsen- en subsidie database kun je nóg meer subsidiemogelijkheden ontdekken. Onze database bevat namelijk regelingen voor veel verschillende thema’s, zoals gezondheidszorg, kunst & cultuur en sport & bewegen. Wil je toegang tot ons actuele aanbod van 1.000 fondsen en subsidies in Zorg en Welzijn? Neem dan een abonnement op onze database.

Neem een jaarabonnement

Al klant? Log dan in en bekijk alle regelingen op het gebied van eenzaamheid.

Meld je aan voor de wekelijkse subsidieflits
 
dit veld niet invullen s.v.p.