Is crowdfunding interessant voor jouw project?

De NOS berichtte deze maand dat sinds 2016 crowdfunding een enorme vlucht heeft genomen. Het afgelopen jaar werd er voor meer dan 1 miljard euro gecrowdfund, becijferde crowdfundingcijfers.nl. Is crowdfunding interessant voor jouw project? Lees hier wat crowdfunding is en of deze manier van geld werven geschikt is voor jouw project.

Wat is crowdfunding?

Crowdfunding is een vorm van financiering waarbij een groot aantal mensen, meestal via internetplatforms, kleine bedragen bijdragen aan een project, initiatief of onderneming. Het is een alternatieve manier om geld in te zamelen, waarbij het publiek wordt betrokken om een specifiek doel te bereiken. Financiering via crowdfunding kan verschillende vormen hebben:

  • Donatie: een financiële bijdrage zonder tegenprestatie
  • Rewards: een financiële bijdrage met tegenprestatie in natura (bijvoorbeeld een product of dienst)
  • Lening: een financiering die met rente wordt afgelost
  • Converteerbare lening: een investering die later omgezet wordt in een lening of aandelen
  • Aandelen: een investering waarbij de investeerder mede-eigenaar wordt van een onderneming

Crowdfunding levert meer op dan alleen geld

Inmiddels is duidelijk geworden dat crowdfunding veel meer oplevert dan alleen geld. Je project krijgt snel naamsbekendheid, je creëert goodwill en je vergroot je netwerk. Dit is belangrijk voor zowel goede doelen als voor ondernemingen in de start-upfase.

Welk soort projecten zijn geschikt voor crowdfunding?

Vooral voor tastbare projecten is crowdfunding heel geschikt, zoals bijvoorbeeld de realisatie van een speeltuin of een het opknappen van een buurthuis. Het gaat immers om de persoonlijke band die je hebt met iemand, mensen willen namelijk precies weten wat er met hun geld gebeurt. En dat kun je goed laten zien als je met je project iets tastbaars creëert.

Succesfactoren en handige tips

Authenticiteit is erg belangrijk bij crowdfunding, je moet echt een goed verhaal hebben. Leg altijd helder uit waarom jouw project gerealiseerd moet worden. Vertel duidelijk welk probleem je oplost voor welke doelgroep. En benoem ook de consequenties als het project niet van de grond komt.

7 Tips voor een succesvolle crowdfundingcampagne

  1. Betrek je netwerk en je publiek, liefst nog voordat je de wervingscampagne start.
  2. Zorg dat je een team met mensen met verschillende expertises om je heen hebt.
  3. Deel je project eventueel op in tastbare sub-projecten die apart gesponsord kunnen worden.
  4. Sommige organisaties willen ‘in natura’ sponsoren. Maak dat mogelijk door bijvoorbeeld te benoemen dat je computers of bureaus nodig hebt.
  5. Creëer urgentie, communiceer dat je bijvoorbeeld twee weken of maximaal twee maanden de tijd hebt om het geld binnen te halen.
  6. Bedenk welke tegenprestaties je kunt leveren. Ga bijvoorbeeld koken voor je grootste donateurs of geef ze een rondleiding bij de feestelijke oplevering van je project.
  7. Blijf communiceren, ook wanneer het niet zo goed gaat met het doneren. Vraag persoonlijk om hulp, vaak helpt dat.

Wat je vaak ziet is dat er vooral de eerste dagen na de start van een campagne veel gedoneerd wordt en ook vlak voor de deadline. Het is dus ook zaak om je actie meerdere keren goed onder de aandacht te brengen.

Crowdfunding is hard werken, maar het resultaat loont!

Geld werven via crowdfunding is niet altijd makkelijk, je moet er vaak hard voor werken. Je moet immers een grote groep mensen overtuigen van je project om het geld bij elkaar te krijgen. Dat kan zelfs moeilijker zijn dan een enkel fonds aanschrijven. En, ook belangrijk om te weten, crowdfunding spreekt niet iedereen aan. Je moet je heel kwetsbaar opstellen, durf jij dat?

Aan de andere kant, als het je lukt om via crowdfunding geld binnen te halen, dan weet je zeker dat je het draagvlak hebt van honderden of duizenden donateurs!

Wil je meer weten over crowdfunding?

‘Voor je Buurt’ is een mooi platform waar wij goed mee bekend zijn. Via ‘Voor je Buurt’ zamel je geld, hulp en materiaal in en geef je samen met anderen kleur aan je buurt, dorp of stad. Ongeveer 80% van de campagnes op ‘Voor je Buurt’ is succesvol. Neem zelf initiatief! En bekijk hoe je zelf een campagne opzet.

Bekijk hoe ‘Voor je Buurt’ helpt bij je crowdfundingcampagne

Meld je aan voor de wekelijkse subsidieflits
 
dit veld niet invullen s.v.p.