Wereldautismedag komt er weer aan!

Zondag 2 april is het Wereldautismedag. Op deze dag vraagt iedereen overal in de wereld aandacht voor autisme. Deze dag is bedoeld om mensen bewust te maken van wat autisme eigenlijk is.

Wat is autisme?

Autisme is heel moeilijk te definiëren. Volgens psychiater en hoogleraar autisme Wouter Staal is autisme de ‘verzamelnaam voor gedragskenmerken die duiden op een kwetsbaarheid op de volgende gebieden: sociale interactie, communicatie, flexibiliteit in denken en handelen en het filteren en integreren van informatie.’

Onderzoek naar autisme

Wetenschappers wereldwijd doen al jaren intensief onderzoek naar autisme. Desondanks is nog altijd onbekend wat autisme nou precies is. Ook bestaat er geen ‘biomarker’ – zoals een bloed- of  DNA-test – waarmee autisme objectief kan worden vastgesteld. De diagnose wordt dan nog altijd gesteld op basis van gedragskenmerken, uitgevraagd in vragenlijsten. Deze vragenlijsten zijn vaak gericht op kinderen en werken dus minder goed bij volwassenen. Het Nederlands Autisme Register (NAR) doet momenteel ook onderzoek naar online taken waarin autisme opgemerkt kan worden. Hopelijk kan hierdoor de diagnostiek voor volwassenen verbeterd worden.

Activiteiten rondom Wereldautismedag

Er worden diverse activiteiten georganiseerd waarmee aandacht wordt gevraagd voor autisme in de week van 25 maart t/m 2 april. Hiernaast is er een landelijke campagne om geld in te zamelen voor het Autismefonds. Ook kun je een kaartje sturen naar iemand met autisme, of iemand die jou steunt met jouw autisme.

Op vrijdag 31 maart opent Pascal van IJzendoorn, regiobestuurder van NVA Noord-Holland, de Amsterdamse beurs. Daarbij vraagt de NVA aandacht voor het dichter bij elkaar brengen van werknemers met autisme en werkgevers. Op dit moment zit namelijk ruim 52 procent van de mensen met autisme thuis, terwijl ze een waardevolle toevoeging zijn op de werkvloer.

Mensen met autisme beschikken over specifieke talenten en vaardigheden die meerwaarde kunnen hebben voor een bedrijf. De aanpassingen die sommige werknemers met autisme nodig hebben zijn doorgaans vrij makkelijk te realiseren. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om zaken als het dempen van te felle lichten, het bieden van structuur of een vaste werkplek.

Regelingen in het teken van Wereldautismedag

In onze ZorgSubsidieKalender database zijn een tal van regelingen te vinden die bedoeld zijn om mensen die om welke reden dan ook thuis zitten, een plek op de werkvloer te geven. Deze regelingen bieden financiële steun aan voor bedrijven die werkomstandigheden willen verbeteren of aanpassen. Zo kunnen ook de 52% mensen met autisme hun vele vaardigheden inzetten op de werkvloer. Wil jij weten welke regelingen hieraan bijdragen?

Neem een jaarabonnement >>

Ben je al lid? Log dan in en bekijk relevante regelingen!