Voorkom een tunnelvisie bij het aanvragen van subsidie

Als professional heb je de expertise in huis en ken je de problemen van je doelgroep als geen ander. Je bent uitstekend in staat een gedegen inhoudelijk projectplan te schrijven voor je subsidieaanvraag. Maar dat is niet het enige wat je nodig hebt…

Doe het niet alleen, zoek een team!

Je hebt je focus op de inhoud maar daarmee loop het ook het risico dat je andere belangrijke zaken uit het oog verliest, bijvoorbeeld:

  1. het opstellen van een realistische begroting;
  2. creëren van draagvlak, zowel intern als bij de doelgroep;
  3. kan je organisatie het project aan, op dit moment (draagkracht);
  4. welke (financiële) risico’s zijn er bij uitvoering van het project?

Vermijd Tunnelvisie

Vermijd dus een tunnelvisie en laat je projectplan vanuit meerdere perspectieven bekijken. Daar wordt het echter beter en steviger van. Hoe? Laat je helpen door je ‘ideale team’ van 3 tot maximaal 5 mensen.

Zorg dat in je team in elk geval de volgende kennis en ervaring aanwezig is:

Check Welzijn SubsidiesKennis over de inhoud van het project (waarschijnlijk jijzelf)

Check Welzijn SubsidiesKennis over kosten, begrotingen en financiën

Check Welzijn SubsidiesSpecifieke kennis over de doelgroep (kan ook een vertegenwoordiger van de doelgroep zijn)

Check Welzijn SubsidiesInformatie over wat er regionaal of landelijk speelt

Check Welzijn SubsidiesIemand met contacten in alle lagen van jullie organisatie

Check Welzijn SubsidiesIemand met projectmanagement ervaring

Advocaat van de Duivel

Het samenstellen van zo’n team lijkt misschien lastig maar als je goed nadenkt, weet je vast voldoende mensen die meerdere aspecten van deze kennis en vaardigheden in zich verenigd hebben.

Vertel ze vooraf duidelijk welke rol je van ze verwacht en hoeveel tijd het ze gaat kosten. Kies ook vooral mensen waarvan je weet dat ze jou en de anderen openlijk tegen durven te spreken en hun twijfels durven te uiten. Zij kunnen ‘advocaat van de duivel’ spelen en ze zorgen er zo voor dat je projectplan al kritisch wordt beoordeeld voordat het bekeken wordt door een subsidieverstrekker. Je hebt dan nog voldoende tijd om je plan te verbeteren of aan te scherpen.

Stel je kwetsbaar op

Het is misschien moeilijk en eng om je zo kwetsbaar op te stellen, toch kan het je heel veel opleveren. Zij stellen jou namelijk de vragen die de beoordelaar van je subsidieaanvraag ook zou stellen. Omdat ze er met een ‘frisse blik’ van buiten naar kijken.

Jouw ‘kritische meelezers geven je de kans om je plan te verbeteren. Ga je dus niet verdedigen of het nog eens mondeling toelichten. Het gaat er uiteindelijk om dat de beoordelaar bij je subsidieverstrekker het begrijpt.

Regelmatig geven we de workshop ‘De geheimen van subsidiemanagement ontrafeld’. In deze workshop leer je in één dag de basisbeginselen waarmee je een winnend projectplan schrijft. Je gaat naar huis met een uitgebreid naslagwerk, met handige (digitale) checklists, tools en formats! Deze workshop geven wij sinds 2011. Al meer dan 450 mensen gingen je voor en beoordeelden deze workshop gemiddeld met een 8.5!

Workshop bekijken