Subsidie aanvragen? Kom eens uit die tunnel!

Voorkom een tunnelvisie bij je aanvraag. Als professional heb je de expertise in huis en ken je het werkveld en de problemen van je doelgroep als geen ander. Maar, ben je ook in staat om een projectplan te schrijven dat ook vanuit het perspectief van een geldgever interessant én urgent is om aan te doneren? Kortom, er is meer nodig dan inhoudelijke vakkennis voor het succesvol aanvragen van subsidie.

Navelstaren of een tunnelvisie liggen op de loer. Je kunt je plan het beste vooraf kritisch laten beoordelen door mensen om je heen. Dat is beter dan solo een vuistdik plan uitwerken en een NEE krijgen. Dat is zonde van je tijd, toch?

Hoe focus je op je plan zonder andere belangrijke zaken uit het oog te verliezen bij het aanvragen van subsidie? Enkele belangrijke zaken zijn bijvoorbeeld:

  1. het opstellen van een realistische begroting;
  2. het creëren van draagvlak, zowel onder collega’s intern als bij je doelgroep;
  3. kan je organisatie het project op dit moment wel aan, is er voldoende draagkracht?
  4. welke (financiële) risico’s zijn er bij de uitvoering van het project?

Hoe vermijd je een tunnelvisie bij het aanvragen van subsidies?

Het is belangrijk om je projectplan vanuit meerdere perspectieven te bekijken. Daar wordt het immers beter en steviger van. Hoe? Laat je helpen door je ‘ideale team’ van drie tot maximaal vijf mensen.

Zorg dat in je schrijfteam de volgende kennis en ervaring aanwezig is:

Check Welzijn SubsidiesKennis over de inhoud van het project (waarschijnlijk jijzelf)

Check Welzijn SubsidiesKennis over kosten, begrotingen en financiën

Check Welzijn SubsidiesSpecifieke kennis over de doelgroep (kan ook een vertegenwoordiger van de doelgroep zijn)

Check Welzijn SubsidiesInformatie over wat er regionaal of landelijk speelt

Check Welzijn SubsidiesIemand met contacten in alle lagen van jullie organisatie, ook op directieniveau, want zij moeten de projectaanvraag ondertekenen.

Check Welzijn SubsidiesIemand met projectmanagementervaring

Nodig ook de advocaat van de duivel uit

Het samenstellen van zo’n team lijkt misschien lastig. Maar als je goed nadenkt, weet je vast voldoende mensen die een of meerdere van bovenstaande aspecten in zich hebben.

Vertel ze vooraf duidelijk welke rol je van ze verwacht en hoeveel tijd het ze gaat kosten. Kies ook mensen waarvan je weet dat ze kritisch kijken en met jou in discussie durven gaan. Zij kunnen ‘advocaat van de duivel’ spelen en zo de kwaliteit van je plan verbeteren. Zo is je plan al beoordeeld voordat het bekeken wordt door een fonds of subsidieverstrekker. Deze werkwijze houdt je scherp en uiteindelijk bespaart het je zo tijd.

Stel je kwetsbaar op

Het is misschien moeilijk en eng om je kwetsbaar op te stellen, toch kan het je heel veel opleveren. De mensen in je schrijfteam stellen jou namelijk de vragen die de beoordelaar van je subsidieaanvraag je ook zal stellen. Omdat ze er met een ‘frisse blik’ naar kijken.

Jouw kritische meelezers geven je dus de kans om je plan te verbeteren. Ga je dus niet verdedigen of het nog eens mondeling toelichten maar pas je tekst aan. Want kennelijk was het niet helemaal duidelijk. Het gaat er uiteindelijk om dat de beoordelaar bij je fonds of subsidieverstrekker het begrijpt en JA zegt op je plan!

Vind je deze tips interessant?

Dan is ons online trainingsprogramma ‘Word een Pro in Subsidie- en Fondsenwerving’ interessant voor jou! Je leert alles over het aanvragen van subsidie met een uitgebreide trainingsmap als naslagwerk en 12 maanden toegang de online leeromgeving met alle online video’s, vraag & antwoordsessies en 15 downloads met checklists en formats.

Bekijk hier het online trainingsprogramma >>

Meld je aan voor de wekelijkse subsidieflits
 
dit veld niet invullen s.v.p.