De Valkuilen van Sociaal Ondernemen


Isabelle ZumbrinkInterview met Isabelle Zumbrink, projectcoördinator en ondernemer. Zij startte Het Huis van de Vlinders, een initiatief waarin Utrechtse vrouwen werden voorbereid op de arbeidsmarkt. Ondanks de passie, het harde werken en enthousiaste partijen, bleek het onmogelijk het hoofd boven water te houden.

Het begin

Isabelle: “Tijdens allerlei projecten in Utrecht, ontmoette ik vrouwen die heel graag wilden werken. Zij hadden echter niet de vereiste diploma’s. Hun verhalen brachten me ertoe om iets voor hen te gaan doen. Binnen de creatieve broedplaats, NUtrecht, zette ik een modeatelier op: Het Huis van de Vlinders. Hier maakten we modeaccessoires vanuit gebruikte materialen op een duurzame manier.”

Vrouwen beroepskwalificaties geven

“De vrouwen binnen onze doelgroep hadden vaak alleen de basisschool en/of voortgezet onderwijs gedaan. Zelfs voor schoonmaakwerk waren zij niet voldoende opgeleid. In samenwerking met een ROC wilde ik deze vrouwen een MBO-niveau 1- opleiding van een jaar laten volgen. Daarna zouden ze dan kunnen doorstromen. Met een opleiding, zouden zij verder kunnen komen en meer zelfvertrouwen krijgen. Het gaat daarbij niet alleen om ‘het papiertje halen’ maar het geeft deze vrouwen ook zelfvertrouwen en het gevoel dat ze iets bereikt hebben.”

Na vijf jaar op eigen benen

Huis voor de Vlinders“Mijn doel was dat Het Huis van de Vlinders na vijf jaar voor 70% zou kunnen draaien op de inkomsten uit eigen verkoop en maatwerkopdrachten.
De rest van het geld zou binnen komen vanuit het persoonsgebonden budget, reïntegratiegelden en sponsors.
Op die manier wilden we na enkele jaren grotendeels op eigen benen kunnen staan.

Een startbudget van € 16.500,-

“Via crowdfunding en twee kleinere fondsen heb ik spoedig €16.500,- startbudget binnengehaald. Daarmee konden we apparatuur aanschaffen en de eerste collectie vormgeven met de ontwerpster. Daarnaast doneerden mensen ook veel gebruikte materialen zoals oude spijkerbroeken. Zelf heb ik vooral veel uren en kennis geïnvesteerd.”

Fondsen zijn op zoek naar het ‘Gouden Ei’

“Daarna ben ik in gesprek gegaan om € 50.000,- te regelen om het project een aantal jaren te laten draaien. Dit is helaas niet gelukt. Ik heb de indruk dat de fondsen nu het gouden ei uit kunnen zoeken, gezien de hoeveelheid aanvragen die zij krijgen. Het was een hele uitgebreide en lange zoektocht, ik heb contact gehad met allerlei fondsen voor donaties of giften. Ook heb ik lang gesproken met Qredits en andere banken voor leningen of microkredieten.”

Sociaal én commercieel, een onmogelijke spagaat

“Ik kwam bij het zoeken naar financiering in een spagaat, omdat het project zowel commercieel als sociaal was. De Triodos foundation vond mij te commercieel, ik verkocht marktconform accessoires, gemaakt met subsidiegeld. Daarom wilden zij het project niet financieren. Aan de andere kant wilde de Triodos bank juist niet investeren, omdat we te weinig verdienden. Het was nodig om commercieel te zijn om draaiende te blijven, maar dat bemoeilijkte juist weer het werven van subsidies.

Bij Stichting Doen, Startfoundation en VSBfonds was dit geen issue. Zij staan achter sociaal ondernemerschap in sociale BV’s. Je mag de winst gebruiken voor het levensvatbaar houden van je bedrijf. Toch gaven ook zij geen financiële bijdrage.”

Met pijn in het hart…de stekker eruit

“We hadden een locatie, enthousiaste vrouwen, machines, materialen en een startbedrag. Toch kregen we de financiering niet rond. Op een bepaald moment moet je dan toch stoppen. Ik had met mezelf afgesproken dat ik er tot 1 juli 2012 nog voor zou strijden, maar het daarna op zou houden.
Als je besluit te stoppen, krijg je te maken met praktische zaken maar ook met persoonlijke teleurstelling. Ik probeerde vrouwen die al bezig waren met een opleiding elders onder te brengen. De machines en materialen heb ik voor zover mogelijk verkocht en weggegeven. We hebben veel gekregen, dus voelde het niet fair om alles te verkopen.”

Financiële risico’s en afwikkeling

“De giften hoefde ik gelukkig niet terug te betalen, maar de crowdfunding wel. Ik had een crowdfunding in de vorm van uitgestelde leningen. Ik ben ingesprek met hen over hoe ik dat weer ga terugbetalen. Het is pijnlijk maar het zijn wel risico’s die ik zelf genomen heb.”

Reacties van de omgeving

“Mijn netwerk reageerde met bewondering dat ik dit project aandurfde in deze tijd. Ongeveer 90% van alle reacties op het project waren positief en begripvol, ook steunden ze me toen het uiteindelijk niet slaagde.

Ook waren er negatieve reacties, die gericht waren op de risico’s van ondernemen of dat het mijn eigen schuld was. Deze reacties hakten er het hardste in. Ik had mijn hele hebben en houden geïnvesteerd en als het dan niet lukt terwijl je wekelijks 60 uur werkt als jonge moeder, is dat heel wrang.

Intussen ben ik weer over de teleurstelling heen na een diep dal van rouw om het verlies en kijk ik liever naar die 90% die mijn initiatief en doorzettingsvermogen positief waardeerde. Ik heb wel mijn nek uitgestoken en daar ben ik ook trots op. Dat durf ik nu echt te voelen.”

Wat ik hiervan geleerd heb ik wil natuurlijk graag delen met anderen, dan wordt het voor hen makkelijker. Daarom hier mijn 5 geheimen voor goed Sociaal Ondernemerschap”

5 Geheimen voor de Sociaal Ondernemer

  1. Durf en heb lef! Wees je wel bewust van de consequenties als je project mislukt. Maak daarom vooraf een risicoanalyse.
  2. Blijf altijd achter je eigen idee staan en weiger je plannen fundamenteel te veranderen voor een financier. Ook als dat betekent dat je dan geen financiering krijgt. Zo blijft het jouw project.
  3. Beperk of spreidt de financiële risico’s. Veel mensen starten daarom een project naast hun betaalde baan. Op het moment dat het dan goed gaat met je project, kan je dat groter maken ten koste van je vaste baan.
  4. Blijf bij je talent. Het laatste half jaar was ik alleen nog maar met financiële zaken bezig. Daardoor raakte ik (te) ver bij mezelf en mijn creativiteit in initiatieven opbouwen vandaan. Als ik dit nog eens zou doen, zou ik een partner zoeken die complementair is aan mij.
  5. Praat veel over je project met verschillende mensen. Hierdoor werd ik vaak doorverwezen en kreeg ik veel goede adviezen en tips. Je hoeft niet altijd je hele idee te onthullen of bang te zijn dat mensen jouw idee pikken. Kies daarin een middenweg.

Denk je nu: ‘Hier wil ik meer over leren’?

Kijk dan of de workshop Geheimen van SubsidieManagement Ontrafeld interessant voor je is >>