Waarom miljoenen aan subsidie soms ongebruikt blijven liggen

Miljoenen aan subsidie blijven onbesteed liggen

Er gaapt vaak een diepe kloof tussen de mensen die projectplannen opstellen en geldgevers, zoals subsidieverstrekkers en fondsen. Wellicht ondervind jij dit zelf ook? Waar initiatiefnemers soms met praktisch ingestoken projecten bijvoorbeeld de leefbaarheid in een wijk willen verbeteren, spreken geldgevers over grootse doelen om na te streven in abstracte bewoordingen. Dit leidt onnodig vaak tot afwijzing van projectplannen en frustratie aan beide zijden van de tafel.

Stance van Heijst startte in 2011 de ZorgSubsidieKalender database omdat er een wereld te winnen is in het kweken van wederzijds begrip tussen geldverstrekkers en aanvragers. Om dit te illustreren kijkt zij terug naar een van haar eigen ervaringen.

“Ik haalde ooit eens succesvol een subsidie van 2,5 miljoen binnen voor een omvangrijk ouderenzorgproject. Toen viel mijn oog op een nieuwsbericht waarin stond dat er € 700.000,- ongebruikt op goede projectideeën lag te wachten. Dus vol goede moed belde ik op om te informeren onder welke voorwaarden ik een aanvraag kon indienen.

Vervolgens belandde ik in een bureaucratische nachtmerrie. Niemand wist wie verantwoordelijk was voor deze pot geld en diverse mensen en organisaties verwezen naar elkaar. In afwachting van terugbelafspraken die nooit werden nagekomen, worstelde ik alvast dikke beleidsstukken in ambtelijke taal door om erachter te komen of mijn idee wel of niet in aanmerking kwam voor dit ‘vergeten potje’.”

Onontwarbare kluwen voorwaarden

“In een van deze beleidsstukken vond ik een verwijzing waarin stond dat de voorwaarden van een andere organisatie of innovatieprogramma ook van toepassing waren op het in te dienen projectvoorstel. Ik worstelde wederom tientallen pagina’s door en zo bevond ik me al snel in een ingewikkelde en onontwarbare netwerkstructuur van naar elkaar verwijzende voorwaarden, mensen en organisaties.

Nadat ik in een periode van 3 maanden nog meerdere keren belde kwam ik tot de conclusie dat werkelijk niemand me kon vertellen hoe de vork nu precies in de steel zat. Toen heb ik deze queeste maar opgegeven. Dit was echt onbegonnen werk!”

Hand in eigen boezem steken

Wat Stance nogal stoort is dat geldverstrekkers niet ook de hand in eigen boezem steken. Een beetje zelfreflectie, meer inlevingsvermogen tonen en evt. een helpende hand toesteken zou wellicht helpen om nog ‘onvoldragen’ projectideeën wel tot bloei te laten komen.

Plannen schrijven is een worsteling

Stance komt dagelijks in aanraking met deze professionals en ziet hoe hard zij werken en worstelen om een aanvraag in te dienen bij een geldverstrekker.

Welke klachten over geldgevers zijn er zoal?

Een bloemlezing:

  • Moeilijk leesbare programma- en beleidsteksten en voorwaarden met ambtelijk, juridische en/of specialistisch jargon;
  • Bureaucratische indieningsprocedures met veel voorwaarden;
  • Gebruiksonvriendelijke online indieningssystemen die er bovendien regelmatig ‘uit klappen’ => alle gegevens weg en je kunt weer opnieuw beginnen;
  • (Te) lange doorlooptijden (gemiddeld 2 tot 4 maanden) voordat je duidelijkheid hebt over honorering van je aanvraag. Gevolg: aandacht en enthousiasme binnen de eigen organisatie is weg. Na honorering hebben potentiële projectleden inmiddels focus op iets anders;
  • Wanneer een geldverstrekker nog vragen heeft krijg je daarvan (onverwacht) bericht en moet je binnen 7 tot 14 dagen inhoudelijk reageren. Ook in vakantieperioden en tijdens feestdagen wanneer er niemand bereikbaar is;
  • Deadlines die vanuit de geldverstrekker niet worden nagekomen, bijv. datum van de toekenning van de aanvraag;
  • Een weinig transparant indienings- en beoordelingsproces. Projectinitiatieven vragen zich af of het wel de moeite loont om in te dienen.

Stance: “Laten we, in plaats van elkaar te veroordelen, proberen elkaar beter te begrijpen. Met de ZorgSubsidieKalender wil ik de kloof dichten tussen innovatieve professionals die geld nodig hebben en organisaties die projecten in Zorg en Welzijn willen stimuleren.”

Zoek jij subsidies en fondsen voor je project?

Ben jij op zoek naar geld voor een speciale doelgroep of heb je een innovatie waarmee het leven van anderen beter of mooier wordt? Er is veel geld beschikbaar voor mooie projecten in Zorg en Welzijn. Bij ZorgSubsidieKalender houden we al deze subsidies en fondsen actueel bij in een handige database. Wil je een eerste indruk van de database? Vraag dan een proefabonnement aan!

Ja, ik wil een gratis proefabonnement >>