Sociaal ondernemen: dit zijn de 5 geheimen


Isabelle Zumbrink - geheimen sociaal ondernemenInterview met Isabelle Zumbrink, projectcoördinator en ondernemer. Zij startte Het Huis van de Vlinders, een initiatief waarin Utrechtse vrouwen werden voorbereid op de arbeidsmarkt. Ondanks de passie, het harde werken en enthousiaste partijen, bleek het onmogelijk het hoofd boven water te houden. Zij vertelt haar verhaal en onthult haar vijf geheimen voor goed sociaal ondernemen.

Het begin

Isabelle: ‘Tijdens allerlei projecten in Utrecht, ontmoette ik vrouwen die heel graag wilden werken. Zij hadden echter niet de vereiste diploma’s. Hun verhalen brachten me ertoe om iets voor hen te gaan doen. Binnen de creatieve broedplaats, NUtrecht, zette ik een modeatelier op: Het Huis van de Vlinders. Hier maakten we modeaccessoires vanuit gebruikte materialen op een duurzame manier.’

Vrouwen beroepskwalificaties geven

‘De vrouwen binnen onze doelgroep hadden vaak alleen de basisschool en/of voortgezet onderwijs gedaan. Zelfs voor schoonmaakwerk waren zij niet voldoende opgeleid. In samenwerking met een ROC wilde ik deze vrouwen een MBO-niveau 1- opleiding van een jaar laten volgen. Daarna zouden ze dan kunnen doorstromen. Met een opleiding, zouden zij verder kunnen komen en meer zelfvertrouwen krijgen. Het gaat daarbij niet alleen om ‘het papiertje halen’ maar het geeft deze vrouwen ook zelfvertrouwen en het gevoel dat ze iets bereikt hebben.’

Na vijf jaar op eigen benen

Huis voor de Vlinders - geheimen sociaal ondernemen‘Mijn doel was dat Het Huis van de Vlinders na vijf jaar voor 70% zou kunnen draaien op de inkomsten uit eigen verkoop en maatwerkopdrachten.
De rest van het geld zou binnen komen vanuit het persoonsgebonden budget, reïntegratiegelden en sponsors.
Op die manier wilden we na enkele jaren grotendeels op eigen benen kunnen staan.’

Een startbudget van € 16.500,-

‘Via crowdfunding en twee kleinere fondsen heb ik vrij snel €16.500,- startbudget binnengehaald. Daarmee konden we apparatuur aanschaffen en de eerste collectie vormgeven met de ontwerpster. Daarnaast doneerden mensen ook veel gebruikte materialen zoals oude spijkerbroeken. Zelf heb ik vooral veel uren en kennis geïnvesteerd.’

Fondsen zijn op zoek naar het ‘Gouden Ei’

‘Daarna ben ik in gesprek gegaan om € 50.000,- te regelen om het project een aantal jaren te laten draaien. Dit is helaas niet gelukt. Ik heb de indruk dat de fondsen nu het gouden ei uit kunnen zoeken, gezien de hoeveelheid aanvragen die zij krijgen. Het was een hele uitgebreide en lange zoektocht, ik heb contact gehad met allerlei fondsen voor donaties of giften. Ook heb ik lang gesproken met Qredits en andere banken voor leningen of microkredieten.’

Sociaal én commercieel, een moeilijke spagaat

‘Ik kwam bij het zoeken naar financiering in een spagaat, omdat het project zowel sociaal als commercieel was. De Triodos Foundation vond mij te commercieel, ik verkocht accessoires gemaakt met subsidiegeld, voor marktconforme prijzen. Daarom wilden zij het project niet financieren. Aan de andere kant wilde de Triodos bank juist niet investeren, omdat we te weinig verdienden. Terwijl het juist nodig was om commercieel te zijn zodat we konden blijven draaien, maar dat bemoeilijkte juist weer het werven van subsidies.

Bij Stichting Doen, Startfoundation en VSBfonds was dit gelukkig geen issue. Zij staan achter sociaal ondernemerschap in sociale BV’s. Je mag de winst gebruiken voor het levensvatbaar houden van je bedrijf. Toch gaven ook zij geen financiële bijdrage.”

Met pijn in het hart…de stekker eruit

‘We hadden een locatie, enthousiaste vrouwen, machines, materialen en een startbedrag. Toch kregen we de financiering niet rond. Op een bepaald moment moet je dan toch stoppen. Ik had met mezelf afgesproken dat ik er tot een bepaalde datum nog voor zou strijden, maar dat het daarna op zou houden.
Als je besluit te stoppen, krijg je te maken met praktische zaken maar ook met persoonlijke teleurstelling. Ik probeerde vrouwen die al bezig waren met een opleiding elders onder te brengen. De machines en materialen heb ik voor zover mogelijk verkocht en weggegeven. We hebben veel gekregen, dus het voelde het niet fair om alles te verkopen.’

Financiële risico’s en de afwikkeling

‘De giften hoefde ik gelukkig niet terug te betalen, maar de crowdfunding wel. Ik had een crowdfunding in de vorm van uitgestelde leningen. Ik ben ingesprek met hen gegaan over hoe ik dat weer ga terugbetalen. Het is pijnlijk maar het zijn wel risico’s die ik zelf genomen heb’.

Reacties uit mijn omgeving

‘Mijn netwerk reageerde met bewondering dat ik dit project aandurfde, ongeveer 90% van alle reacties op het project waren positief en begripvol, ook steunden ze me toen het uiteindelijk niet lukte.

Helaas waren er ook een paar negatieve reacties, die gericht waren op de risico’s van ondernemen of dat het mijn eigen schuld was. Deze reacties hakten er het hardste in. Ik had mijn hele ziel en zaligheid én mijn geld geïnvesteerd en als het dan niet lukt terwijl je wekelijks 60 uur werkt als jonge moeder, dan is dat heel wrang.

Intussen ben ik weer over de teleurstelling heen na een diep dal van rouw om het verlies en kijk ik liever naar die 90% die mijn initiatief en doorzettingsvermogen positief waardeerde. Ik heb wel mijn nek uitgestoken en daar ben ik ook trots op. Dat durf ik nu echt te voelen.

Wat ik hiervan geleerd heb ik wil natuurlijk graag delen met anderen, dan wordt het voor hen makkelijker. Daarom deel ik hier mijn vijf geheimen voor goed sociaal ondernemen.’

Vijf geheimen voor goed sociaal ondernemen

  1. Durf en heb lef! Wees je wel bewust van de consequenties als je project mislukt. Maak daarom vooraf een risicoanalyse.
  2. Blijf altijd achter je eigen idee staan en weiger je plannen fundamenteel te veranderen voor een financier. Ook als dat betekent dat je dan geen financiering krijgt. Zo blijft het jouw project.
  3. Beperk of spreidt de financiële risico’s. Veel mensen starten daarom een project naast hun betaalde baan. Op het moment dat het dan goed gaat met je project, kan je dat groter maken en bouw je je vaste baan af.
  4. Blijf bij je talent. Het laatste half jaar was ik alleen nog maar met financiële zaken bezig. Daardoor raakte ik te ver bij mezelf en mijn creativiteit vandaan. Als ik dit nog eens zou doen, zou ik een zakelijk partner zoeken die complementair is aan mij.
  5. Praat veel over je project met verschillende mensen. Hierdoor werd ik vaak doorverwezen en kreeg ik veel goede adviezen en tips. Je hoeft niet altijd je hele idee te onthullen of bang te zijn dat mensen jouw idee pikken. Kies daarin een middenweg.

Vind je deze tips interessant?

Dan is ons online trainingsprogramma ‘Word een Pro in Subsidie- en Fondsenwerving’ interessant voor jou! Je leert alles over subsidies en fondsen werven, met een uitgebreide trainingsmap als naslagwerk en 12 maanden toegang de online leeromgeving met alle online video’s, vraag & antwoordsessies en 15 downloads met checklists en formats.

Bekijk hier het online trainingsprogramma

Meld je aan voor de wekelijkse subsidieflits
 
dit veld niet invullen s.v.p.