Europese subsidies 2021-2027: nieuwe financieringsprogramma’s

De Europese Unie geeft een aanzienlijk deel van haar budget uit aan subsidies, fondsen en andere financieringsmogelijkheden voor onder meer bedrijven, overheden, maatschappelijke organisaties en onderzoekers. In het algemeen met het doel om samenwerking rondom thema’s zoals klimaat, zorg, migratie of digitalisering te stimuleren.

Op dit moment zijn er weinig Europese subsidiemogelijkheden omdat we aan het einde zijn van de Europese meerjarenbegroting. Die liep tot en met 2020. Wat kun je in 2021 verwachten? We leggen het hieronder uit.

In 2021 gaat een nieuwe Europese meerjarenbegroting in

Elke 7 jaar bepalen de lidstaten van de EU met elkaar de grootte van het Europese budget en waaraan het zal worden besteed in een Meerjarig Financieel Kader (MFK). Dit jaar gaat er een nieuwe meerjarenbegroting in die zal lopen tot 2027. Het MFK bepaald ook welke subsidie programma’s de komende jaren worden uitgevoerd.

In december 2020 stemde het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie in met de meerjarig begroting. Op dit moment worden de strategische plannen en werkprogramma’s van de verschillende financieringsprogramma’s uitgewerkt. We verwachten de eerste subsidieoproepen in april.

Europese subsidies 2021 – 2027

De Europese Commissie delegeert een deel van de financiering aan de lidstaten. Nationale en regionale autoriteiten beheren dan het geld en distributie hiervan. Hiernaast verleent de Europese Commissie ook subsidies rechtstreeks aan begunstigden via financieringsprogramma’s. Universiteiten, bedrijven, belangengroepen of niet-gouvernementele organisaties (NGO’s) kunnen hier beroep op doen. Hieronder twee voorbeelden van programma’s die in 2021 – 2027 gaan lopen.

oranje vinkjeEU4Health 2021-2027

Dit financieringsprogramma is het antwoord van de EU op de enorme impact die COVID-19 op het zorgpersoneel, de patiënten en de hele gezondheidszorg in Europa heeft gehad. EU4Health, met zijn budget van 9,4 miljard euro het duurste gezondheidsprogramma ooit, investeert in projecten van EU-landen, gezondheidsorganisaties en ngo’s op de EU4Health-actiegebieden.

Log in en bekijk het programma >>  

oranje vinkjeHorizon Europe

Dit is het nieuwe investeringsprogramma voor onderzoek en innovatie van de EU. Het programma heeft als doel de mondiale concurrentiepositie van Europa te verbeteren en de economische en sociale ambities van de Europese Unie te stimuleren. Het richt zich hierbij onder andere op de thema’s als gezondheid, klimaat, energie en mobiliteit, en cultuur, creativiteit en inclusieve samenleving.

Log in en bekijk het programma >>  

Op de hoogte blijven van de beschikbare Europese subsidies in zorg en welzijn?

In de ZorgSubsidieKalender houden wij ook regelingen bij op Europees niveau. Wil je hierover actueel geïnformeerd blijven en toegang krijgen tot meer dan 1000 fondsen en subsidies in Zorg en Welzijn? Neem dan een abonnement op onze database.

Neem een jaarabonnement >>

Al klant? Log dan regelmatig in en bekijk alle nieuwe en vernieuwde regelingen in de categorie Nieuw >>. Zo ben je altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.