Een sociaal project starten, hoe doe je dat?

Interview met Annemarie Gerritsma, zelfstandige in marketing en communicatieprojecten

Annemarie Gerritsma

Kort na de geboorte van haar derde kind, besluit zij om haar droom te verwezenlijken: een online ‘marktplaats’ voor informele zorg. De doelgroep: ouderen die meer contact willen en wat hulp daarbij nodig hebben.

Annemarie: “Wat mij triggerde waren situaties van mensen om mij heen. Zowel van ouderen zelf als van de kinderen die vaak ver uit elkaar wonen. Lange tijd gaat het goed en kunnen de ouderen zich redden. Maar op een bepaald moment is er toch een lichte vorm van hulp nodig. Waar vind je die met de huidige verschraling in de zorg?” Ik besloot zelf een ‘sociaal project’ te starten.

Ouderen willen eigen regie

Ook willen ouderen meer regie hebben over de hulp die zij krijgen en zij willen liever zelf bepalen door wie zij geholpen worden. Daarom ben ik gestart met Miess.nl. Miess staat voor Met iemand samen.

Hoe werkt Miess.nl

Miess logoOp Miess.nl kunnen zowel ouderen, vrijwilligers en mensen die tegen betaling hulp bieden, een profiel aanmaken. Ouderen beschrijven wat ze graag zouden willen doen of wat voor soort hulp zij zoeken en met wat voor soort persoon zij graag in contact komen.

De anderen beschrijven welke activiteiten zij graag met de ouderen zouden willen doen of welke hulp ze kunnen bieden, vrijwillig of tegen betaling.

Denk bijvoorbeeld aan samen wandelen, een spelletje doen, een boodschap doen of de tuin verzorgen.
Pas als je een profiel hebt gevonden dat je aanspreekt betaal je een eenmalige bijdrage voor de contactgegevens van de andere persoon en als bijdrage aan het platform Miess.”

Wat zijn de reacties?

“Ik krijg hele enthousiaste reacties, zowel van ouderen als van de vrijwilligers die zich aanmelden. Inmiddels zijn er ook al meerdere matches tot stand gebracht en daar krijgen we leuke reacties op terug. Die hartverwarmende telefoontjes geven mij ook de energie en vleugels om weer door te gaan op moeilijke momenten.”

Promotie is heel belangrijk

Stap voor stap wil ik Miess gaan uitbouwen en daarbij is promotie heel belangrijk. Ik werk daarom samen met partners in Zorg en Welzijn en met enthousiaste vrijwilligers om Miess bij de ouderen onder de aandacht te brengen. Ook is er al twee keer een artikel in de krant verschenen en ben ik geïnterviewd op de radio.

Ook de Facebook campagne en Twitter zorgen voor veel extra aandacht. En daarnaast ga ik binnenkort een nieuwsbrief maken want ik vind het belangrijk om goed contact te houden met mijn doelgroepen en ook zo de naamsbekendheid van Miess.nl verder uit te bouwen.

Mijn abonnement verdiende zich meteen terug!

Ik kwam bij de ZorgSubsidieKalender terecht omdat ik op zoek was naar financiële middelen voor het uitbouwen van mijn website Miess. Twee subsidieaanvragen had ik ingediend, helaas zonder resultaat. Achteraf bezien heb ik daarbij veel fouten gemaakt waardoor ik geen financiering kreeg. Niet leuk, maar wel een leerzame ervaring.

Gelukkig volgde ik via ZorgSubsidieKalender een workshop. Daar heb ik veel van geleerd en dat heeft ook meteen voor succes gezorgd bij een nieuwe subsidieaanvraag, ik heb inmiddels € 27.000,- gekregen!

Over drie tot vijf jaar….

“Is Miess.nl landelijk bekend als platform voor contacten en informele diensten voor ouderen. Net zoals Marktplaats.. Op korte termijn wil ik vooral in Noord-Holland en Utrecht Miess verder uitbouwen. Dus als je dit lees en je wilt je actief inzetten in jouw regio voor Miess.nl of je hebt goede ideeën en suggesties voor me. neem dan zeker contact met me op!”

Heb je tips voor anderen?

Schrijf een goed projectplan en begin met een subsidieaanvraag. Ik was niet van die mogelijkheden op de hoogte en heb daarom privé veel geïnvesteerd. Met de kennis van nu had ik dat anders aangepakt.

Denk je nu: ‘Dit smaakt naar meer’?

Kijk dan of de workshop Geheimen van SubsidieManagement Ontrafeld interessant voor je is >>