Astma, een benauwende ziekte!

Laten we een moment stilstaan bij alle mensen die vechten tegen astma en hen steun bieden in hun strijd tegen deze benauwende ziekte!

Wat is astma?

Astma is een chronische ziekte die de luchtwegen van bijna 600.000 Nederlanders treft. Het kan zich op verschillende manieren uiten, maar over het algemeen veroorzaakt het ademhalingsproblemen zoals kortademigheid, piepende ademhaling en hoesten. Astma kan op elke leeftijd ontstaan, toch begint astma bij veel mensen op de kinderleeftijd. Onderzoek heeft uitgewezen dat astma vaak in de familie zit. Als één of beide ouders astma of een allergie heeft, dan krijgen de kinderen dat in een kwart van de gevallen ook. (bron Longfonds)

Deze ziekte kan ernstige gevolgen hebben voor de kwaliteit van leven van mensen. Mensen met astma kunnen namelijk regelmatig last hebben van benauwdheid, waardoor hun dagelijkse activiteiten worden beperkt. Dit kan ook leiden tot slaapproblemen en vermoeidheid overdag.

 

Behandelingen

Hoewel er geen genezing voor astma bestaat, zijn er wel behandelingen beschikbaar om de symptomen te verlichten en de ziekte onder controle te houden. Volgens het Longfonds kunnen astmapatiënten zelf veel doen om klachten te beperken. Lees hier de tips die het Longfonds geeft.

 

Onderzoek naar astma

Het is belangrijk dat we meer bewustzijn creëren over astma en begrip tonen voor mensen die deze ziekte hebben. Door meer onderzoek naar deze ziekte te doen, worden er betere behandelingsopties ontwikkeld en hopelijk wordt er uiteindelijk ook een remedie gevonden. Het Longfonds (voorheen Astmafonds) is één van de grootste private financiers van longonderzoek in Europa. Als betrokken financier jagen ze belangrijke medische doorbraken voor chronische longziekten aan.

 

Subsidie Longfonds – Junior onderzoekers 2023

Deze subsidievorm biedt onderzoekers de mogelijkheid om gedurende drie jaar hun wetenschappelijke ideeën verder te ontwikkelen en een eigen onderzoekniche te creëren.

Wie kan aanvragen?

De doelgroep voor een persoonlijke subsidie van het Longfonds zijn excellente onderzoekers (m/v), behorend tot de beste 20% van hun “peers” zoals beoordeeld door de Wetenschappelijke Advies Commissie (WAC).

Criteria (samenvatting)

  • Buitenlandervaring vooraf- of tijdens de subsidiebenutting strekt tot de aanbeveling. Dit onderdeel weegt zwaar mee in de beoordeling.
  • Longfonds vindt het belangrijk dat onderzoek aansluit bij de behoeften en vragen van patiënten. Betrokkenheid van patiënten bij het opstellen van de aanvraag en de uitvoering van het onderzoek is vereist. Hun inbreng kan namelijk de relevantie, maatschappelijke waarde en de kwaliteit van je onderzoek vergroten.
  • De onderzoeker heeft als hoofdauteur tenminste 3 artikelen gepubliceerd (of geaccepteerd voor publicatie) in vooraanstaande internationaal wetenschappelijke “peer reviewed” vaktijdschriften.
  • Onderzoekers kunnen een aanvraag indienen binnen een periode van 5 jaar na promotie. Hierbij wordt rekening gehouden met vertraging door een zwangerschap of een (medisch specialistische) opleiding.

Zie alle randvoorwaarden

Budget: maximaal € 200.000,- per aanvraag

Deadline: 17 mei 2023, om 12.00 uur.

 

Meer weten over subsidies voor onderzoek?

Houd jouw organisatie zich ook bezig met wetenschappelijk onderzoek? En wil je altijd op de hoogte zijn van de meest actuele regelingen voor wetenschappelijk onderzoek? Met het abonnement op onze database krijg je toegang tot meer dan 1.000 regelingen gericht op Zorg en Welzijn, waaronder een groot aantal regelingen voor wetenschappelijk onderzoek. Je wordt met een abonnement op de hoogte gehouden van de nieuwste, interessantste en wetenschappelijk onderzoek regelingen.

Neem een jaarabonnement

Meld je aan voor de wekelijkse subsidieflits
 
dit veld niet invullen s.v.p.